Pe 18 februarie, la 22:45, ora României, roverul Perseverance lansat de NASA a aterizat în siguranță pe Marte după peste 7 luni în care a călătorit în Spațiu în drum spre destinația sa: un crater de pe Planeta Roșie unde oamenii de știință cred că a existat un lac și o deltă și, probabil, forme de viață extraterestre.

Astăzi este o zi care se va remarca în istoria umanității. Chiar dacă încă nu am reușit să explorăm și să înțelegem tot ce se întâmplă pe Pământ, omenirea a reușit să atingă din nou solul lui Marte. După cursa spațială din timpul Războiului Rece, marile puteri ale lumii au început din nou să aibă misiuni din ce în ce mai îndrăznețe care au rolul de a explora sistemul nostru solar.

Prima fotografie făcută de Perseverance, roverul care a aterizat pe Marte / Captură video

Astronauții în momentul aterizării / Captură video

Perseverance este al nouălea rover care a atins solul planetei Marte. Până acum, 14 au mai încercat, dar doar 8 au reușit, toate dintre ele fiind ale SUA. Vom vedea dacă recordul va fi bătut în luna ,ai, atunci când roverul trimis de China ar trebui să atingă solul lui Marte.

Aterizarea pe Marte

Planul de aterizare întocmit de NASA / NASA

Plecat de pe Pământ acum mai bine de șapte luni, Roverul a reușit să atingă solul lui Marte, după „7 minute de teroare”, perioadă în care, conform specialiștilor de la NASA, misiunea spațială intră în atmosferă, se îndreaptă spre solul planetei cu peste 20,000 de kilometri pe oră și apoi declanșează o parașută super sonică care l-a încetinit și l-a ajutat să aterizeze sigur pe Marte. Aterizarea a fost făcută autonom de un sistem de inteligență artificială de pe rover care l-a ajutat să decidă cel mai bun punct în care să aterizeze.

Totuși, misiunea putea să fie periculoasă. În trecut, au mai existat încercări de a aduce un Rover pe Marte, dar 7 dintr-un total de 15 au eșuat. Cei de la NASA au explicat cât de periculoasă este misiunea.

„Spațiul este imprevizibil. Până când n-o să aterizăm, o să ne îngrijorăm că misiunea va eșua”.

Craterul Jezero - locul unde a aterizat roverul Perseverance

Cum arată craterul Jezero, locul în care oamenii de știință cred că a existat un lac și o deltă și unde Perseverance va încerca să afle dacă a existat viață pe Marte / NASA

Roverul american a aterizat în apropierea locului unde se crede că a fost lacul Jezero, un lac în jurul căruia acum a rămas foarte mult lut, lucru care sugerează că în zonă a existat apă și, probabil, s-au dezvoltat și forme de viață.

Misiunea roverului care a aterizat pe Marte

Ilustrație a roverului Perseverance / NASA

Conform NASA, principala misiune al roverului Perseverance este să găsească forme de viață și să colecteze probe de pe Planeta Roșie, dar și să testeze producția de oxigen pentru Marte, fiind un pas care pregătește venirea oamenilor pe Marte. Roverul este dotat cu cel mai inteligent sistem de până acum, dar și cu cele mai multe camere - 23 pe Perseverance și 2 pe Ingenuity, o dronă care va fi primul dispozitiv care va încerca să zboare pe Marte.

Ilustrație a Roverului Perseverance înainte de aterizare / NASA

Sursa foto: NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri