Două proteste care au avut loc în București, în același timp, dar care, în realitate, s-au transformat în zeci de „manifestări” separate, cu oamenii divizați, fără un lider comun și, uneori, cu dispreț față de ceilalți. După plecarea factorilor politici precum Diana Iovanovici Șoșoacă, George Simion sau a Partidului Neamul Românesc, în Piața Victoriei s-au combinat cele două manifestații separate de schisma dintre Șoșoacă și AUR. Furia, tristețea și disperarea s-au materializat în scandări, dansuri, dar și petarde, sticle și focuri întreținute cu măști și gunoaie.

Pe 29 martie, în București au fost organizate două proteste - unul la Piața Universității, organizat de AUR și unul în Piața Victoriei, promovat pe Facebook de Diana Iovanovici Șoșoacă. La ambele adunări oamenii s-au adunat ca să protesteze împotriva restricțiilor luate pentru oprirea pandemiei de COVID-19.

Începutul protestelor din 29 martie

Ambele proteste au început similar. O mulțime de oameni care stătea în grupulețe mici și discuta despre țară, măști, restricții și guvernanți. La protestul AUR, cel din Piața Universității, inițial majoritatea persoanelor aveau mască de protecție. Totuși, după ce George Simion a venit cu alți bărbați, cu un banner pe care scria cu litere de graffiti „libertate”, oamenii au început să scandeze și să-și dea măștile jos.

Piața Victoriei - începutul protestului

Piața Universității - începutul protestului

„Libertate, libertate”. După ce au trecut prin pasaj, oamenii s-au adunat lângă fântâna de la Universitate și s-au separat în două grupuri - cei care strigau împotriva restricțiilor și a guvernanților, printre care era și George Simion, liderul AUR și, retras după fântână, un grup care mergea într-o zonă mai conspiraționistă, care striga împotriva „plandemiei” și care susțineau că COVID-19 este o armă biologică, e o „păcăleală” sau că nu există deloc.

La Victoriei, la început erau mult mai puțini oameni, câteva zeci, în timp ce la Universitate erau adunați în jur de 150. La început, în jurul orei 18:30, au fost bătrânii și adulții, majoritatea fără mască, care stăteau și suflau în vuvuzele sau fluierau. Erau prezenți și câțiva lăutari care spuneau că au ieșit pentru că vor să fie deschise restaurantele ca să poată munci.

Pe parcurs, la manifestare s-au adunat reprezentanți de la Partidul Neamul Românesc, partid cu tendințe de extremă dreapta, condus de Ninel Peia, fost deputat PSD, care au venit cu steaguri și, în jurul orei 19:30 a venit Diana Șoșoacă, împreună cu o mulțime în jurul ei și și-a luat rolul de mamă a protestatarilor: „V-au făcut ceva jandarmii?”, după care a început să strige „jos guvernul”.

Momentul în care Diana Iovanovici Șoșoacă, senator neafiliat, fost AUR, a ajuns în Piața Victoriei

Bisericuțele și scandalul

La fel ca la Universitate, protestatarii de la Victoriei s-au împărțit în grupuri - cei care o iubesc pe Șoșoacă, cei care nu o vor pe Șoșoacă, cei care stau cu Partidul Neamul Românesc, lăutarii, bătrânii și cei care spuneau că sunt membrii din galeriile echipelor de fotbal.

Grupurile nu s-au unit, dar, pe parcurs, celelalte au fost acoperite de un val de tineri, moment în care protestul s-a tensionat. S-au unit cu un alt val de protestatari tineri, val care a venit dinspre Calea Moșilor și i-au forțat pe jandarmi să lărgească rândul și să înconjoare o parte mai mare din Piața Victoriei.

După ora 23 au început, treptat, să se arunce cu sticle înspre jandarmi și înspre presă. Pe la 23:30, protestatarii au început să facă focuri în mulțime și să dea foc la măști, sticle de plastic și crengi din copaci, ca mai apoi să arunce cu brichete și petarde. Chiar dacă cei din față strigau în portavoce „nu mai aruncați”, din spate continuau să vină sticle de plastic, multe dintre ele aproape pline. Mai multe pocnitori au fost aruncate între mulțime și rândul de jandarmi, moment în care protestatarii s-au răsfirat. Printre ei erau și copii.

După prima petardă dată în fața mulțimii, jandarmii și-au pus caschetele și au strâns rândurile ca să nu-i lase pe protestatari să iasă din mulțime și să ajungă în spatele lor.

Coroană mortuară care a fost arsă în Piața Victoriei

Momentul în care o petardă a explodat în fața mulțimii

Jandarmii care s-au echipat cu cască de protecție

Protestatar mascat care îi huiduia pe jandarmi

La un moment dat, departe de protestatari și aproape de BCR-ul din Piața Victoriei, jandarmii aveau pregătite dube de intervenții și unul dintre ei a scos un pulverizator de gaz lacrimogen, dar l-a ascuns atunci când presa a încercat să filmeze.

Cea mai mare parte a manifestanților au plecat acasă puțin înainte de ora 00.

Protestele paralele au arătat foarte clar faptul că factorii politici nu pot să îi unească pe oameni la fel de mult ca nervii și disperarea. Nici Diana Șoșoacă și nici George Simion nu au reușit să adune mulțimile și îi separau pe cei care îi apreciau de cei care nu. Totuși, după dispariția lor, oamenii au rămas între ei, fără portavoci și discursuri politice, moment în care toate mulțimile s-au adunat într-una singură.

Un protestatar a îngenuncheat în fața unui jandarm și i-a spus că nu mai suportă faptul că locuiește cu chirie și că fiica lui a trebuit să plece din țară din cauza sărăciei

Sursa foto: Andrei Petre / Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri