Pandemia nu mai accelerează în România, iar țara noastră se pregătește de măsuri de relaxare la nivel național, dar și de redeschiderea sezonului estival. Aflat într-o vizită de lucru la Constanța, premierul Florin Cîțu a precizat că de la 1 iunie, când vom avea parte de primul set de măsuri de relaxare, masca de protecție nu va fi obligatorie pe plajă.

”Vrem să redeschidem cât mai în siguranță sezonul estival de anul acesta. E foarte important că beneficiem și de susținerea HoReCa în campania de vaccinare. Am discutat despre renunțarea la masca de protecție, despre funcționarea hotelurilor și restaurantelor la capacitate maximă, în anumite condiții, bineînțeles. Promisiunea mea este că vom avea soluții la timp pentru redeschiderea sezonului estival”, a declarat premierul Cîțu.

Florin Cîțu a declarat că relaxarea va veni în două etape și anume, la 1 iunie și la 1 august.

”Ne gândim să punem un anumit semn în locațiile în care toți angajații sunt vaccinați, astfel încât turiștii români să se simtă în siguranță”, a mai spus premierul.

Ceea ce este sigur, potrivit informațiilor transmise de premier, este faptul că de la 1 iunie, masca nu va fi obligatorie pe plajă. Însă, în acest context, va fi stabilită o distanță mai mare între șezlonguri.

În plus, Cîțu a mai spus că este foarte posibil ca diferențierea între românii vaccinați și cei nevaccinați să se facă în baza CNP-ului și a adeverințelor de vaccinare stocate în aplicație. Însă, din acest punct de vedere, încă sunt discuții.

Vor avea loc evenimente mari în România?

Și organizarea evenimentelor mari, cum ar fi nunțile, botezurile, dar și existența UnTold, Neversea sau Summer Well, este o altă problemă ce trebuie soluționată în România.

Premierul a precizat că sunt discuții din acest punct de vedere la nivelul Guvernului, pentru ca astfel de reuniuni să aibă loc în siguranță.

”Cel mai probabil, vom putea participa la UnTold sau Neversea după 1 august. Nu vom merge către astfel de întâlniri majore în prima etapă a relaxării”, a comentat premierul.

Certificat verde în România și stimulent pentru vaccinare

Campania de vaccinare merge bine în România, însă nu este foarte clar dacă vom atinge obiectivul de 5 milioane de vaccinați la 1 iunie.

Serbia este cel mai apropiat exemplu din rândul țărilor care oferă recompensă financiară pentru cei vaccinați, însă Florin Cîțu a precizat că acest lucru nu va exista și în România.

”Au fost oferite sporuri pentru medicii de familie care vaccinează. Nu cred că mai sunt necesare astfel de suplimente. În plus, cea mai bună recompensă pentru cei vaccinați este revenirea la normal”, a declarat Cîțu.

Cât despre certificatul verde din UE și utilizarea acestuia și în România, premierul a precizat că orice directivă europeană va fi implementată și în țara noastră, însă el nu este adeptul folosirii acestuia pe teritoriul României în ceea ce privește mobilitatea.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri