55% dintre români susțin că au resimțit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoțional din cauza pandemiei Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare. 1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieții mai ridicat, teama de război, empatia pentru oamenii din Ucraina) și tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă, conform studiului realizat la inițiativa rețelei de sănătate Regina Maria.

Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat. Deși 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă dintre aceștia din urmă, 50% au și apelat la unul.

În contextul unei nevoi din ce în ce mai mari pentru a discuta deschis despre bunăstarea psihoemoțională în România,Regina Maria a preluat anul acesta Clinica de psihoterapie Oana Nicolau, înglobând cei peste 70 de psihoterapeuți. Rețeaua de sănătate și-a propus astfel să dezvolte în următorii ani un ecosistem digital pentru sănătate emoțională și sănătate mintală, construit în jurul terapiei online.

Citește și: Urmările pandemiei la nivelul sănătății mintale, explicate de unul dintre cei mari specialiști din lume. Politicieni versus psihiatrie

„Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulți dintre noi. Contextul în care ne aflăm acum a crescut nivelul de anxietate și e normal să cerem ajutor. În 2022, încă ne este rușine să mergem la terapie, însă e bine să știm că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoțiile din jurul unei suferințe, relațiile de familie și pentru a crește stima de sine” declară Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu același nume, recent integrată în rețeaua de sănătate Regina Maria.

Auto-percepția despre sănătatea psihoemoțională este bună pentru 59% dintre români, la un nivel funcțional pentru 39% și deteriorată pentru 2%, ea este în general percepută mai bine decât starea generală de sănătate, însă aceasta poate indica și o atitudine mai puțin atentă la starea psihologică.

În ceea ce privește tipul problemelor de natură psihologică sau emoțională, 59% din repondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil).

Românii nu acordă multă atenție timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat - 45% dintre români își alocă timp “atunci când este posibil”. Două treimi dintre repondenți declară că nu au hobby-uri și doar 25% dintre participanții la studiu declară că fac sport regulat.

Nici în ceea ce privește starea de bine la muncă cifrele nu sunt îmbucurătoare. 30% dintre români resimt un impact negativ al vieții profesionale în viața personală: oboseală (36%), iritabilitate (32%), incapacitate de a se relaxa acasă (30%), timp redus cu familia (32%). 25% dintre respondenți declară că au un program de lucru nerezonabil.

48% dintre români se simt excesiv de încărcați cu munca, iar 38% dintre români sunt afectați de epuizarea generată de locul de muncă (burnout). Epuizarea aceasta este generată mai ales de o stare emoțională de “vacuum energetic” resimțită după terminarea programului de lucru. Incertitudinea locului de muncă este și ea o problemă pentru români: doar 1 din 3 români simte că are un loc de muncă stabil.

Studiul “Starea de bine a românilor” a fost desfășurat în vara anului 2022 pe un eșantion național format din populația activă profesional cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani, locuind în orașe cu peste 100.000 locuitori.

Sursa foto: Regina Maria

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri