Dacă anul 2023 te găsește în postura de a deveni mamă sau tată, ai nevoie să știi din timp cum se ia concediul de maternitate și concediul de creștere a copilului. Important e să cunoști legislația pentru a ști din timp cum să te organizezi, ce acte să depui dacă urmează să devii mamă și vei beneficia de concediu de maternitate în 2023.

Ce este concediul de maternitate și cât durează

Concediul de maternitate este tipul de concediu de care poate beneficia o femeie însărcinată sau care tocmai a născut, fiind reglementat prin OUG 158/2005, dar și prin OUG nr. 96/2003. Condiția esențială pentru care o femeie poate beneficia în România de acest tip de concediu este să aibă deja un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.

Ce este concediul de maternitate și cât dureazăSursa foto: Pexel

Mamele au dreptul la concediu de maternitate care se poate întinde pe o perioadă de 126 de zile, fiind împărțit practic în alte două tipuri de concedii:

  1. Concediu prenatal (cunoscut și sub numele de concediu pentru naștere, care durează 63 de zile)
  2. Concediu postanat (tip de concediu care revine femeii după naștere și care se mai numește și concediu de lăuzie. Durata acestuia este tot de 63 de zile)

Concediu de maternitate – ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a-l obține

Viitoarea mamă trebuie să îndeplinească o serie de condiții legale pentru care poate beneficia de concediu de maternitate:

  • să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
  • să dețină un certificat medical eliberat de orice medic din țară care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizație de liberă practică și a încheiat o convenție cu casele de asigurări de sănătate)
  • să fi cotizat cel puțin șase luni pentru contribuția de concedii
  • să fi cotizat cel puțin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații

Ce drepturi au angajatele aflate în perioada de concediu de maternitate

Primul și cel mai important aspect de precizat este faptul că angajatorii NU au voie să concedieze o angajată care se află concediu de maternitate. În eventualitatea în care acest lucru devine realitate, salariata în cauză poate merge până în instanță pentru a denunța fapta ilegală a angajatorului. Totuși, există aici, însă două excepții, când o viitoare mamă sau o angajată care a devenit deja mamă poate fi dată afară și anume dacă firma este dizolvată sau intră în faliment.

Totodată, legea este foarte precisă când vine vorba despre angajatele aflate în concediu maternal, motiv pentru care acestea nu vor fi expuse la situații și contexte care le pot pune în pericol sarcina și/sau starea de sănătate. În situația în care angajatorul nu poate asigura condițiile potrivite pentru a-i oferi protecție angajatei însărcinate, aceasta poate beneficia de concediu de risc maternal, cu condiția să îi fi transmis deja starea de graviditate angajatorului în scris. Detaliem mai jos pe larg ce presupune concret concediul de risc maternal.

Concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal este un tip de concediu de care poate beneficia o viitoare mamă, pentru a i se putea proteja mai bine sănătatea sa și a copilului.

Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

art. 50 din Ordin 15/2018

Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru concediul de risc maternal se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni, pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, mai arată legea mai sus menționată.

Important de menționat este că la nivel de beneficiari ai concediului de risc maternal sunt și gravidele care nu au solicitat încă un concediu de maternitate precum și angajatele care se află în lăuzie sau care alăptează, aici condiția fiind ca ele să fi revenit la munca după finalizarea concediului postnatal.

Cât este indemnizația de concediu maternitate

Persoanele angajate care aleg să devină mame pot beneficia de concediu medical plătit, a cărui bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni, din care se constituie stagiul de cotizare pentru primirea indemnizației de concediu de maternitate. Pentru persoanele care sunt șomere, baza de calcul este tot aceasta. Important de precizat este faptul că indemnizația de concediu de maternitate este scutită la plata impozitului pe venit și de contribuția la fondul de sănătate, însă fără a se pierde calitatea de asigurat.

Concediu de maternitate 2023Sursa foto: Shutterstock

Pentru persoanele care realizează venituri din activități independente și pentru cele fără venituri, baza de calcul este una diferită. Recent, guvernul României a plafonat indemnizațiile pentru mamele care desfășoară activități independente și pentru cele care nu realizează venituri. Astfel, noul mod în care se acordă indemnizația pentru mame se calculează în baza a trei salarii minime brute pe economie, față de 12 salarii cât este în prezent.

Noile prevederi vin după ce autoritățile au observat că există situații în care viitoarele mame care desfășoară activități independente, precum și cele care nu au venituri se asigurau opțional și începeau să plătească sume mai mari timp de șase luni pentru cele două contribuții - cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime. Ulterior, mamele aflate în cauză renunțau la contract și la plata contribuției, însă încasau o indemnizație de maternitate enormă pentru cele patru luni.

Poți calcula AICI ce indemnizație vei avea pentru creșterea copilului în 2023

„Astfel, o persoană angajată care realiza în anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe ţară, respectiv, 2.550 de lei, beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 2.168 lei, iar o persoană asigurată opţional la valoarea a 12 salarii minime brute pe tară, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind în total de 104.040 lei)”, explica anterior Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituție care, de altfel a propus acest nou mod de calcul pentru indemnzația de concediu de maternitate.

CNAS mai menționa că prin această nouă bază de calcul, o persoană care se va asigura opţional la 3 salarii minime brute pe ţară, poate beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 7.650 de lei.

Și tații pot avea concediu de creștere a copilului

Să fii părinte este una din cele mai mari bucurii pe care le poți avea. În primele săptămâni de viață, un copil necesită cea mai mare atenție din partea ambilor părinți. Partea bună este că și România s-a aliniat cumva la state precum Suedia sau Danemarca și permite și proaspeților tați să se implice mai mult în viața copilului, pentru că un copil va crește armonios din punct de vedere psihologic, când ambii părinți sunt implicați în viața sa. Și tații din România își pot lua concediu paternal, dar și concediu pentru creșterea copilului.

În România, dreptul tatălui de a avea concediu prenatal este recunoscut de Legea nr. 210/1999, „tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute de prezenta lege”. Concediul paternal se acordă pentru nou-născut, indiferent dacă acesta provine dintr-o căsătorie sau nu, sau dacă este adoptat.

Anul trecut, România a fost țara care a oferit cel mai mult concediu plătit din lume, potrivit datelor furnizate de platforma internațională de joburi Lensa. Mamele și tații din România au împreună 108,7 săptămâni de concediu plătit, procentul primit din salariul normal fiind cuprins între 85% și 87,8%.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri