Dragos Roua a demonstrat ca o cafenea poate fi un spatiu de lucru productiv. Antreprenorul a pus bazele unei comunitati de business care in prezent reuneste mii de oameni intr-o cafenea Starbucks din Capitala.

Dragos Roua, fondatorul Open Hub si Connect Hub, a vorbit despre cafenea ca spatiu de lucru, avand in vedere ca ideea de a crea o comunitate de business i-a venit in timp ce lucra intr-o cafenea Starbucks.

Atmosfera din cafenelele bucurestene este similara cu a celor din marile orase, spune Dragos Roua, care s-a indragostit de lantul Starbucks in timp ce se plimba prin Noua Zeelanda.

"Exista, cel putin in ultimii 5-6 ani, zona de hipsterish si incep sa apara cafenele in Bucuresti care ofera produse foarte bune", arata Dragos.

Un exemplu este cafeneaua Origo, in care se gaseste cafea "halucinant de buna". Cu toate acestea, personalul din cafenea nu i-a permis sa lucreze acolo. Un alt loc potrivit ca mediu de lucru este Gradina Eden, pe care Dragos o descrie ca "o Vama Veche in mijlocul Bucurestiului", in care se poate lucra insa doar pe timpul verii, fiind amenajata in aer liber.

Aflux de spatii neconventionale de lucru, penurie de freelanceri

In ceea ce priveste oamenii care pot lucra in asemenea locuri, freelancerii, au, in opinia lui Dragos Roua, probleme care tin de socializare si de finalizarea proiectelor pe care le incep. De cele mai multe ori acestia oscileaza intre nevoie de a lucra de acasa, pentru a nu fi deranjati, si cea de interactiune.

Lucrul intr-o cafenea este una dintre noile preferintele oamenilor de afaceri, insa un studiu realizat de Regus in 2013 arata ca in ciuda avantajelor precum wifi gratuir, un mediu alert si o cafea revigoranta, acest stil de lucru nu intra in categoria celor sigure, productive sau profesioniste.

In afara de cafenele, antreprenorii incep sa se orienteze si catre spatii de co-working. "Aceasta nisa de spatii de co-working are un viitor destul de stralucit, poate nu intr-un an, dar in doi-trei ani spatiile de co-working vor deveni cel putin la fel de populare cum sunt in alte orase ale lumii, unde este foarte natural sa te duci, sa iti pui laptopul si sa pleci", explica antreprenorul.

Un astfel de spatiu este si Connect Hub, proiect care ii apartine lui Dragos Roua si despre care spune ca a fost dezvoltat la presiunea celor din Open Connect. Connect Hub este unul dintre cele mai mari spatii de co-working din tara, avand 550 de metri patrati si poate acomoda pana la 70-80 de freelanceri, iar in timpul evenimentelor pana la 140 de persoane.

Numarul rezidentilor Hub ajunge in prezent la 50, iar gradul de ocupare se situeaza la 35%. Cei care doresc un spatiu de lucru trebuie sa plateasca intre 50 si 80 de euro pe luna pentru un birou mobil si 130 de euro pe luna pentru un birou fix, unde gradul de ocupare este in prezent de 80-90%.

WALL-STREET 360 este un format interactiv cu focus pe analiza de business. De luni pana vineri, timp de 45 de minute, invitatii WALL-STREET 360 vor aborda din diverse unghiuri subiecte fierbinti din anumite industrii. Saptamana 15-19 septembrie, dedicata antreprenoriatului, a fost realizata in parteneriat cu compania de consultanta EY.

In saptamana 15-19 septembrie, de luni pana vineri, antreprenori de top si consultanti au disecat provocari, oportunitati si tendinte intr-o dezbatere interactiva transmisa live, astfel incat la finalul saptamanii am obtinut o viziune complexa asupra temelor discutate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri