Dupa aproape opt ani petrecuti in mediul corporate si un MBA, a decis ca e vremea sa renunte la marketing si sa faca ceea ce ii place: design vestimentar. Cu ajutorul unei finantari din partea statului pentru tineri intreprinzatori in valoare de 10.000 de euro si a economiilor personale, Vera Alecsa a pus bazele brandului Chemistry, a unui atelier si a unui showroom si a ajuns deja la a treia colectie lansata.

A absolvit Universitatea Politehnica, Facultatea de Chimie, dar a lucrat timp de sapte ani si jumatate in cadrul unei companii de distributie echipamente medicale. Initial, se ocupa de suport vanzari si de licitatii – perioada care spune ca a ajutat-o foarte mult in accesarea finantarii de la stat - dar treptat a migrat catre zona de marketing.

Declicul s-a produs in momentul in care a absolvit un MBA si a realizat ca ar putea sa-si construiasca propriul business:Am ramas oarecum motivata de ceea ce se intamplase acolo: colegii mei aveau propriile afaceri sau detineau pozitii de top management in diverse companii. Mediul era foarte competitiv si m-am gandit ca as putea sa transform un hobby intr-un business, spune Vera.

Insa in momentul in care s-a gandit la hobby-urile si pasiunile ei, si-a dat seama ca este destul de greu sa implementeze o idee de afacere pentru ca nu stia ce i-ar placea sa faca. “Si mi-a luat destul de mult timp sa-mi dau seama”, povesteste Vera. Dupa ce a facut o cercetare de piata si a studiat legislatia pentru tineri intreprinzatori, si-a dat seama ca vrea sa fie designer vestimentar. A facut planul de afaceri si la trei ani de la terminarea MBA-ului afacerea sa era gata de implementare.

In ceea ce priveste finantarea, Vera a apelat la fondurile de 50% din investitia totala oferite de statul roman antreprenorilor debutanti prin programul SRL-D, in cadrul caruia a obtinut 10.000 de euro. La aceasta suma, Vera a contribuit cu alti 10.000 de euro plus TVA. Investitia totala a afacerii Chemistry s-a ridicat la peste 20.000 de euro si a constat in inchirierea pe cinci ani a unei vile care serveste atat ca atelier, showroom si casa, a materialelor si echipamentelor de lucru.

Desi de doi ani are propriul business, Vera are o relatie speciala cu fostul angajator si continua sa colaboreze cu firma de distributie de echipamente medicale deoarece, spune ea, o ajuta sa-si finanteze in continuare afacerea. In orice business este greu la inceput. Am iesit din zona mea de confort, dar mai am pana ajung acolo unde trebuie sa fiu, spune Vera.

Trei colectii lansate si vanzari de 15.000 de euro

Primele colectii lansate sub brandul Chemistry au fost in mai si septembrie 2015, fiecare cu aproximativ 15 piese a cate 10 bucati fiecare. “Am preferat sa lucrez pe volume mici, fiind la inceput am vrut sa cresc treptat”, explica Vera, adaugand ca volumele mici se datoreaza si fapului ca pana in noiembrie anul trecut, se ocupa singura de tot, inclusiv de coaserea hainelor. Intre timp, a angajat o cusatoreasa care s-o ajute, insa spune ca a intampinat mari dificultati in a gasi persoana potrivita si ca piata locala sufera o mare lipsa de forta de munca in industria textila.

Publicul-tinta vizat de Vera sunt clientele din mediul corporate, cu venituri medii spre mari, deoarece preturile hainelor pornesc de la 200 lei si ajung pana la 1.200 lei. In privinta materialelor, 80% dintr-acestea sunt importate din Italia, Scotia si Turcia, iar de pe plan local a colaborat cu Fabrica Dorobantul si Carpatex.

In ceea ce priveste vanzarile, Vera spune ca a vandut 80% din primele doua colectii. “Ca volum al vanzarilor, sunt destul de putine piese cu care am ramas pe stoc, dar asta se datoreaza si faptului ca nu am avut multe piese si am vandut doar pe comanda”.

Cele doua colectii din 2015 i-au adus vanzari de 10.000 de euro, iar primele trei luni ale 2016 a avut incasari de 5.000 de euro, atat din colectia de toamna-iarna, cat si din cea de primavara-vara, lansata la inceputul lunii martie.

Pentru anul in curs, Vera si-a propus sa ajunga pe break-even, adica sa ajunga in situatia in care veniturile sa egaleze cheltuielile. Pentru asta si-a facut un calcul si spune ca ar trebui sa vanda de 500-600 lei pe zi, iar pana acum este destul de aproape de acest prag. Totodata, isi propune sa-si extinda oferta de haine si sa lanseze o linie de rochii de cocktail-uri, dar asta in viitor. “Nu sunt acolo unde ar trebui sa fiu. Pun rotitele in miscare astfel incat sa ajung acolo unde imi doresc si in momentul in care ma stabilizez, ma voi gandi la ce as mai putea face”, spune Vera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri