Prin acest proiect, in care sunt implicate statul, companii, agentii de turism, transportatori si asociatii de turism, vor fi realizate programe de tip city break, de evenimente si schimburi de experiente pentru tinerii straini, dar vor fi obtinute si finantari din fonduri europene cu ajutorul carora tinerii din Romania sa porneasca mici business-uri in turism.

Programele din acest cluster pentru tineret vizeaza atragerea turistilor intre 20 si 32 de ani, insa segmentul poate fi extins si la 16 ani si 39 de ani. Persoanele din aceasta categorie de varsta sunt turisti care calatoresc in strainatate pentru experiente, pentru evenimente, leisure, clubbing si adventure si prefera in general cazarile la hosteluri sau hoteluri ieftine, si nu la hoteluri sofisticate si scumpe.

In acest sens, ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Florin Jianu, a subliniat ca intr-adevar turistii tineri pana in 30 de ani nu cheltuiesc mult in destinatiile in care merg, insa calatoresc pe o perioada mai lunga de timp, mai des si in grupuri mari, ceea ce compenseaza din punct de vedere financiar si se apropie astfel de turismul facut de persoanele care se cazeaza in hoteluri de lux si sunt clientii restaurantelor scumpe.

Romania, exemplu in lume in atragerea tinerilor

"Romania poate fi primul exemplu, la nivel global, de atragere a tinerilor prin acest tip de clustere, nisa de turism pentru tineri fiind una pe care punem un accent deosebit. Prin atragerea si fidelizarea turistilor tineri ne putem asigura cel putin doua generatii de turisti, putem creste incoming-ul", a spus Florin Jianu. Ministrul se asteapta astfel ca numarul turistilor straini tineri in Romania sa creasca cu 10% in fiecare an.

Citeste si:

Totodata, el a dat ca exemplu Centrului Vechi, unde oamenii de afaceri au dinamizat agrementul prin deschiderea cafenelelor si barurilor inainte ca Primaria Generala sa finalizeze asfaltarea strazilor si care functioneaza bine in atragerea turistilor straini.

In acest sens, primarul Sorin Oprescu, prezent si el la lansarea primul cluster din lume de turism pentru tineret, a mentionat ca strainii cand vin in Bucuresti se opresc in Centrul Vechi pentru a se distra. "Nu pot peste noapte sa repar 18 ani de promisiune. Ambitia mea a fost sa fac functional Centrul Istoric. Acum, s-a mutat Dorobantiul in Centrul Istoric", a spus Oprescu.

El a marturisit ca in strainatate a fost intrebat ce fac tinerii straini de pleaca vineri seara in Bucuresti si se intorc luni. "Nu fac nimic. Vin sa se distreze", a fost raspunsul primarului general.