Cei aproximativ 116.000 de turisti romani care si-au petrecut minivacante de Paste si 1 Mai in statiuni din tara si strainatate au cheltuit 47 de milioane de lei (peste 10,4 milioane de euro), mai putin cu 38% fata de anul trecut, cand cheltuielile cumulate cu ocazia celor doua sarbatori au ajuns la 65 de milioane de lei, potrivit Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

In toate zonele turistice din Romania s-au vandut aproximativ 107.000 de locuri, in timp ce in strainatate au plecat pentru minivacanta de Paste aproape 10.000 de turisti.

Spre deosebire de anul trecut, cand Pastele si 1 Mai au fost sarbatorite la distanta de 3 saptamani, fiind inregistrate incasari din servicii turistice de aprox. 65 milioane de lei, anul acesta sarbatorile s-au suprapus, iar incasarile au ajuns la 47 milioane de lei, mai putin cu aproximativ 38%.

In topul preferintelor romanilor s-au aflat in aceste zile statiunile rurale, cu 50.000 de locuri vandute, urmate de cele montane, cu 22.000 de locuri vandute si de cele balneare, cu 14.000 de locuri vandute.

In unitatile de cazare clasificate de pe litoralul romanesc, numarul turistilor a scazut fata de anul trecut, deoarece prognoza meteo a fost nefavorabila, iar multi dintre acestia au preferat sa sarbatoreasca Pastele in familie, numarul turistilor sositi pe litoral ajungand la 20.000. Din totalul locurilor pregatite pe litoral, in topul preferintelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% in nordul statiunii si 60% in restul statiunii.

Citeste si:
TOP 5 cele mai sigure PLAJE în vreme de pandemie
Distanțare socială în vacanță...

Turistii au preferat Mamaia datorita posibilitatilor variate de distractie, iar cluburile si barurile au fost principalele atractii. In acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispozitia turistilor aproximativ 30.000 de locuri de cazare in structurile clasificate, din totalul de 98.448, locuri clasificate. In comparatie cu nordul litoralului, in structurile de cazare din sud, gradul de ocupare a fost mult mai scazut de aproximativ 30%. Cererea a fost mai mica fata de anul trecut in unitatile clasificate deschise in aceasta perioada.

In ceea ce priveste turismul extern, cele mai cautate destinatii de catre turistii romani pentru petrecerea minivacantei de Paste/1 Mai au fost Bulgaria, Grecia si Ungaria. Spre deosebire de anii trecuti, o parte din romani si-au indreptat atentia si catre destinatiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia.

Sursa foto: Ravital/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Mischie (HORA): Industria restaurantelor va pierde în jur de 5.000 de locaţii
Setari Cookie-uri