Spania, Franta, Germania, Japonia si Statele Unite ale Americii sunt cele mai vizitate tari din lume, potrivit raportului pe 2019, realizat de Forumul Economic Mondial.

Top 10 cele mai vizitate tari in 2019 a suferit o singura modificare fata de editia de acum doi ani: Marea Britanie a coborat pe pozitia 6 si se afla imediat sub Statele Unite ale Americii.

Cele mai competitive tari din punct de vedere turistic sunt: Spania, Franta, Germania, Japonia, SUA, Marea Britanie, Australia, Italia, Canada si Elvetia, potrivit raportului realizat de Forumul Economic Mondial.

De ce sunt aceste tari atractive pentru turisti? In cazul Spaniei, care nu a mai cazut de pe primul loc din 2015, popularitatea sa a crescut odata cu capitalul de incredere pe care turistii l-au dat autoritatilor, dupa ce acestea au inteles cum sa gestioneze resursele naturale si culturale. Spania este vizitata acum pentru o multime de motive: orase vibrante, plaje insorite, programe culturale, gastronomie locala, festivaluri, arta contemporana.

Competitivitatea unei tari se masoara tinand cont de mai multe dimensiuni, printre care si infrastructura. La acest capitol, Spania a obtinut cel mai mare scor, dupa ce in ultimii ani a investit zeci de milioane de euro in construirea si modernizarea autostrazilor si aeroporturilor.

Turismul, o industrie in crestere

Industria de turism din Spania reprezinta 5% din PIB-ul tarii, iar estimarile sunt in crestere. Optimismul specialistilor se bazeaza pe date care arata ca, la nivel global, clasa mijlocie devine din ce in ce mai numeroasa (in special in Asia), iar acest lucru se traduce in venituri in crestere din turism.

De fapt, raportul Forumului Economic Mondial arata ca in ultimii doi ani turismul a continuat sa se dezvolte si se asteapta ca, la nivel global, contributia acestei industrii la PIB (in prezent reprezinta 10%) sa creasca cu peste 50% in urmatorul deceniu. Pe de alta parte, studiul dezvaluie un aspect interesant: fata de 2017 au scazut cu 1,4% investitiile in infrastructura (drumuri, porturi, aeroporturi, unitati de cazare).

"Pe masura ce conectam destinatiile de vacanta intre ele, creste competitivitatea intre tarile cu potential turistic. Dezvoltarea turismului aduce beneficii multor economii, insa este important ca autoritatile nationale si mediul de afaceri sa dezvolte si sa incurajeze practicarea unui turism sustenabil", a declarat Christoph Wolff, unul dintre liderii Forumului Economic Mondial.

Citeste si: Destinatii ieftine in Europa: Orase subapreciate si putin aglomerate, pe care sa le vizitezi

Coplesiti de propriul succes

Popularitatea unei destinatii turistice este ca o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte ridica economia tarii, creeaza locuri de munca, insa pe de alta parte distruge patrimoniul istoric si cultural, distruge mediul, creeaza numeroase probleme comunitatilor.

Thailanda este doar unul dintre exemple. Autoritatile au decis sa inchida una dintre cele mai cunoscute plaje, Maya Bay, care a devenit cunoscuta dupa ce acolo s-a filmat "The Beach" (cu Leonardo Di Caprio in rolul principal). Pana in 2018, plaja era vizitata in fiecare zi de 5.000 de turisti, care au distrus intregul ecosistem de pe insula.

Barcelona, un oras cu 1,2 milioane de locuitori este vizitata in fiecare an de 32 de milioane de turisti. Din cauza lipsei de reactie a autoritatilor, care ar fi trebuit sa ii protejeze, localnicii au inceput sa se revolte, astfel ca in ultimii ani s-a creat un curent anti-turisti. Competitia pentru spatiile de cazare a crescut foarte mult tarifele, iar multimile au luat cu asalt zonele de coasta, care au inceput sa se erodeze.

Pentru aceste destinatii, dar nu numai, este important modul in care autoritatile gestioneaza fluxul mare de turisti. Raportul Forumului Economic Mondial ofera si cateva solutii: incurajarea turistilor sa isi programeze vacantele in afara varfului de sezon, consultarea rezidentilor in privinta deciziilor care se pot lua pentru protejarea ecosistemului, impunerea unor taxe de vizitare, asa cum se intampla deja in Venetia.

Autoritatile din Noua Zeelanda si din insula Palau au facut o miscare si mai indrazneata: le sugereaza turistilor sa isi asume, in scris, ca vor proteja mediul inconjurator.

Insa cea mai importanta strategie recomandata de Forumul Economic Mondial se refera la investitiile in infrastructura. Este evident ca fara un sistem de transport bine pus la punct nicio tara nu poate sa isi dezvolte sectorul turistic. Insa, intreaga retea de drumuri si aeroporturi trebuie dezvoltata astfel incat sa serveasca intereselor rezidentilor, dar si sa raspunda nevoilor turistilor.

Citeste si: Destinatii europene luate cu asalt de turisti dupa ce au aparut in filme

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri