Izolarea la domiciliu și carantina sunt două modalități principale de împiedicare a răspândirii pandemiei coronavirus. În schimb, acestea două au un efect negativ asupra pieței muncii. Angajatorii sunt forțați să găsească soluții pentru întreținerea business-ului, însă acestea pot funcționa doar pe termen scurt. Contactați de Wall-Street.ro, câțiva reprezentanți ai domeniului HoReCa au declarat cum au gândit criza angajaților, pentru a evita concedierea.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România și director general al lanțului hotelier Ibis Continental Hotels, a declarat că momentan, a ajuns la o înțelegere salarială cu angajații săi.

”O parte dintre aceștia au acceptat opțiunea de concediu de îngrijire copil, având în vedere închiderea școlilor. O altă parte din angajați și-au luat concediile restante și chiar concediile aferente lui 2020. Nu în ultimul rând, există angajați care au acceptat posibilitatea concediului fără plată în urma negocierilor”, a adăugat Călin Ile.

De asemenea, Ile a ținut să comunice faptul că acesta este cel mai blând scenariu care poate avea loc. În plus, soluția aceasta este valabilă doar până la finalul lunii martie.

”Începând cu luna aprilie și fără ajutor consistent din partea statului, ne îndreptăm spre următoarele două scenarii posibile: șomajul tehnic și concedierile colective”, a declarat directorul general al Ibis Hotels.

Citeste si:
Hotelier: Statul nu face decât să întârzie falimentul
Hotelier: Statul nu face...

Diana Popescu, proprietar al Hotelului Epoque Cișmigiu, a declarat că a folosit opțiunea de concediu fără plată pentru angajați chiar și în prima parte a lunii aprilie.

”În prezent, angajații Hotelului Epoque sunt în concediu de odihnă și în concediu fără plată. Vom putea susține luna aprilie din resurse proprii. Însă nu știu ce va face statul cu zeci de mii de șomeri, dacă nu intervine substanțial”, a adăugat Diana.

În plus, proprietarul Hotelului Epoque a ținut să atragă atenția și asupra partenerilor hotelierilor, cum ar fi spălătoriile sau firmele de transferuri de la aeroport.

”Statul trebuie să se gândească și la partenerii care ajută business-urile din HoReCa. Nu e vorba de faliment sau concedieri în hoteluri, ci și în spălătorii sau în firmele de transfer de la aeroport la hotel. Cum vor putea rezista pe piață, dacă hotelurile se închid? E ca un domino. Va fi o cădere în lanț”, a spus Diana.

Citeste si:
Philip Morris România continuă activitatea la fabrica de tutun din...
Producătorul de tutun Philip...

Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori în industria hotelieră, a rezumat situația la trei opțiuni în ceea ce privește angajații, pe care le-a și pus în aplicare:

  • O treime din angajați se află la locul de muncă.
  • O treime din angajați se află, în rezervă, la domiciliu.
  • O treime din angajați se află acasă, fiindu-le plătit jumătate din salariu.

Citește și: EXCLUSIV Președintele hotelierilor: Dacă statul nu ne ajută, plecăm cu toții acasă.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Zilele libere: ce concedii isi poate lua un angajat. De multe NU stiai
Setari Cookie-uri