Izolarea la domiciliu și carantina sunt două modalități principale de împiedicare a răspândirii pandemiei coronavirus. În schimb, acestea două au un efect negativ asupra pieței muncii. Angajatorii sunt forțați să găsească soluții pentru întreținerea business-ului, însă acestea pot funcționa doar pe termen scurt. Contactați de Wall-Street.ro, câțiva reprezentanți ai domeniului HoReCa au declarat cum au gândit criza angajaților, pentru a evita concedierea.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România și director general al lanțului hotelier Ibis Continental Hotels, a declarat că momentan, a ajuns la o înțelegere salarială cu angajații săi.

”O parte dintre aceștia au acceptat opțiunea de concediu de îngrijire copil, având în vedere închiderea școlilor. O altă parte din angajați și-au luat concediile restante și chiar concediile aferente lui 2020. Nu în ultimul rând, există angajați care au acceptat posibilitatea concediului fără plată în urma negocierilor”, a adăugat Călin Ile.

De asemenea, Ile a ținut să comunice faptul că acesta este cel mai blând scenariu care poate avea loc. În plus, soluția aceasta este valabilă doar până la finalul lunii martie.

”Începând cu luna aprilie și fără ajutor consistent din partea statului, ne îndreptăm spre următoarele două scenarii posibile: șomajul tehnic și concedierile colective”, a declarat directorul general al Ibis Hotels.

Diana Popescu, proprietar al Hotelului Epoque Cișmigiu, a declarat că a folosit opțiunea de concediu fără plată pentru angajați chiar și în prima parte a lunii aprilie.

”În prezent, angajații Hotelului Epoque sunt în concediu de odihnă și în concediu fără plată. Vom putea susține luna aprilie din resurse proprii. Însă nu știu ce va face statul cu zeci de mii de șomeri, dacă nu intervine substanțial”, a adăugat Diana.

În plus, proprietarul Hotelului Epoque a ținut să atragă atenția și asupra partenerilor hotelierilor, cum ar fi spălătoriile sau firmele de transferuri de la aeroport.

”Statul trebuie să se gândească și la partenerii care ajută business-urile din HoReCa. Nu e vorba de faliment sau concedieri în hoteluri, ci și în spălătorii sau în firmele de transfer de la aeroport la hotel. Cum vor putea rezista pe piață, dacă hotelurile se închid? E ca un domino. Va fi o cădere în lanț”, a spus Diana.

Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori în industria hotelieră, a rezumat situația la trei opțiuni în ceea ce privește angajații, pe care le-a și pus în aplicare:

  • O treime din angajați se află la locul de muncă.
  • O treime din angajați se află, în rezervă, la domiciliu.
  • O treime din angajați se află acasă, fiindu-le plătit jumătate din salariu.

Citește și: EXCLUSIV Președintele hotelierilor: Dacă statul nu ne ajută, plecăm cu toții acasă.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri