Cele cinci luni de plină pandemie în România, cu o explozie a cazurilor în ultimele trei săptămâni, au dovedit vulnerabilitățile statului român și imposibilitatea acestuia de a păstra un echilibru în fața crizei. Companiile au anunțat disponibilizări, există peste zeci de mii de contracte suspendate, iar unele business-uri încă așteaptă ajutor din partea statului. Atât turismul, cât și HoReCa se află în această categorie, acestea solicitând constant sprijin guvernamental. Contactat de wall-street.ro, Răzvan Pîrjol, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a dezvăluit că în luna august vor fi luate măsuri concrete pentru cele două industrii afectate, folosindu-se de granturile obținute de la Uniunea Europeană.

Răzvan Pîrjol a declarat că luna august este un moment semnificativ pentru industriile Turism și HoReCa, deoarece discuțiile referitoare la salvarea celor două devin din ce în ce mai concrete și prind cât mai mult substrat. Acesta a menționat că granturile obținute din partea Uniunii Europene vor fi de mare ajutor industriilor, însă este foarte important ca și turiștii să respecte regulile de protecție, pentru a putea avansa planurile de eliberare a restricțiilor pentru cele două domenii.

Citește și: FOTO Vacanță în familie: Câteva activități pentru copii în Harghita

”Până acum am avut intenția și chiar am reușit să redeschidem o bună parte a acestor sectoare. Însă relaxarea a fost înțeleasă greșit și ne-am văzut nevoiți să impunem din nou restricții. Într-adevăr, regulile sunt neplăcute, nimănui nu îi place să poarte mască la temperaturi înalte, însă este o situație fără precedent. În august vom vedea și rezultatele măsurilor gândite pentru sprijinirea celor două industrii. În mod cert ne vom folosi de granturile de la Uniunea Europeană, iar cei 350 de milioane de euro care revin turismului și HoReCa vor fi folosiți pentru investiții, dar și capital de lucru”, a explicat Răzvan Pîrjol.

Sursa Foto: Facebook Răzvan Pîrjol

De asemenea, secretarul de stat a adăugat că, împreună cu oficialii guvernamentali, au gândit o redeschiderea eșalonată a activității economice a restaurantelor. Cu toate acestea, specialiștii în medicină, cu care s-au sfătuit, au concluzionat că nu este un moment prielnic pentru reluarea activității în restaurante, cu atât mai puțin în condițiile creșterii alarmante a numărului de noi cazuri din ultima perioadă.

Marii câștigători vor fi cei care vor reuși să nu piardă prea mult, în acest an.

Ce a făcut Guvernul pentru turism

Răzvan Pirjol a vorbit despre două dintre cele mai importante măsuri pe care guvernul le-a adoptat în beneficiul celor două industrii conexe și anume, șomajul tehnic, dar și impozitul specific. În plus, a dat asigurări că vor exista soluții și pentru angajații sezonieri, care au fost cei mai afectați în această perioadă.

Atenție și la: Urmează cel mai AGLOMERAT WEEKEND la mare: peste 130.000 de turiști

”În prezent, înaintea situației economice, cele două industrii se confruntă cu o altă problemă și anume, teama oamenilor de a nu se infecta, care este un factor definitoriu al acestui moment. Teama îi împiedică pe oameni să frecventeze localuri, baruri sau zone turistice. Cât despre angajații sezonieri de pe litoral, într-adevăr există o problemă pe care o vom rezolva prin aceste granturi. Situația aceasta a fost dată de faptul că angajatorii erau nevoiți să păstreze angajații un timp dat, până la accesarea granturilor. Însă acest lucru nu era cu putință pentru ei, deoarece nu avut activitate pe perioada iernii, spre exemplu”, a mai spus Pîrjol.

Te poate interesa și: ANALIZĂ PwC: Următoarele 6-12 luni sunt critice pentru companiile aeriene

Nu în ultimul rând, Răzvan Pîrjol a îndemnat la vizitarea țării, respectând normele de protecție impuse de autorități pentru fiecare zonă în parte. De asemenea, a făcut un apel la români pentru răbdare și pentru respectarea regulilor.

Citește și: Andreea Bălaj, management hotelier: Nu îi cazăm pe cei care nu poartă mască de protecție

”Românii, nu doar turiștii, trebuie să mai aibă puțină răbdare, dar și bun simț și respect față de regulile de protecție. Consumarea produsului turismului românesc este foarte important. Însă totul trebuie să se facă ordonat, respectând măsurile de siguranță, astfel încât noi, decidenții politici, să putem acționa în consecință, pentru revigorarea economiei. E un moment prielnic să vizităm România”, a conchis Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Vezi și: TOP locuri pe care trebuie să le vizitezi în Cluj și împrejurimi

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri