Presedintele TRAIAN BASESCU, cu bune si rele, de la A la Z

Fie ca va fi suspendat de catre parlament si va iesi inca o data in fata electoratului, fie ca va alege demisia, presedintele Traian Basescu va ramane in centrul atentiei, iar cetatenii tarii ii vor acorda timp in functie de interes pentru un bilant al celor doua mandate ale sale. Eu am ordonat alfabetic cateva dintre episoadele cheie, cu bune si rele, ale celor opt ani de mandat.

A este pentru absorbtia fondurilor europene, un esec al guvernelor din cele doua mandate de presedinte ale lui Traian Basescu. De la aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, Romania a fost codasa la acest capitol.

B este pentru “Sa traiti bine!”, probabil cel mai bun slogan din istoria campaniilor electorale, un mesaj cald, orientat catre categorii sociale tinta.

C este pentru condamnarea Comunismului, un moment de rascruce pozitiv in cultura politica a Romaniei post-decembrista.

D este pentru cea mai matura decizie a presedintelui Traian Basescu din ultimul an: decizia de saptamana trecuta, cand a evitat dubla reprezentare la Bruxelles, impiedicand astfel un scandal de proportii uriase.

E este pentru EBA. Cred ca am spus destul.

F este pentru “folclorul” politic creat cu sau fara premeditare de Traian Basescu, pentru balacareala si palavrageala oamenilor politici care s-au accentuat in ultimii opt ani.

G este pentru Guvern, pentru guvernantii de la Palatul Victoria care au simtit in fiecare zi cum Traian Basescu nu a inteles ca Presedentia este o institutie care spune si nu face.

H este pentru Hohenzollern, casa din care a facut parte pana de curand personalitatea istorica cea mai umilita de (non)-actiunile lui Traian Basescu. A meritat?

I este pentru Institutul Cultural Roman si programele extraordinare dezvoltate de aceasta institutie in ultimii ani.

J este pentru jurnalistii impotriva carora presedintele a intrat in razboi inca din primul mandat la Cotroceni (vezi episodul “tiganca imputita” ori caracterizarea unui reporter drept “gaozar”).

K este pentru Kosovo, una dintre putinele probleme ale politicii externe fata de care presedintele a demonstrat consecventa din 2005 incoace: Romania nu recunoaste Kosovo pana cand nu se va ajunge la o intelegere intre Belgrad si Pristina.

L este pentru lipsa de loialitate care l-a caracterizat in relatia cu partenerii de coalitie, dar mai ales in legaturile profesionale cu consilierii sai politici care l-au parasit (ori au fost fortati sa o faca) pe banda rulanta.

M este pentru majoritatea parlamentara pe care Traian Basescu a fost incapabil, ori doar dezinteresat, sa o tina in viata din 2006 incoace.

N este pentru ca nu a reusit sa fie un bun negociator: o replica a presedintelui care a facut istorie este „Presedintele nu roaga, cere!”.

O este pentru un obiectiv strategic promis de Anul Nou, in 2008, si care nu a fost indeplinit: un sistem de sanatate performant “care se ne satisfaca nevoile si exigentele”.

P este pentru populismul basescian bazat pe un discurs orientat permanent catre popor.

R este pentru acel obiectiv esuat care a fost asumat de presedinte inca de la referendumul din mai 2007: regenerarea clasei politice romanesti.

S este pentru succesorul politic pe care presedintele nu a fost in stare sa il creeze ori sa il creasca. Fie care vorbim de Adriean Videanu la Primaria Capitalei ori de Emil Boc, locotenentul sau pe termen lung din Piata Victoriei, avem de-a face in ambele cazuri cu personaje politice palide in raport cu dimensiunea animalului politic Traian Basescu.

T este pentru cresterea taxei pe valoare adaugata, o disfunctie a economiei romanesti care a avut ca efect cresterea evaziunii fiscale si a afectat performanta economica a multor companii locale.

U este pentru Mihai Razvan Ungureanu, care ar fi, fara dubii, un presedinte mai bun decat a fost pana acum Traian Basescu.

V este pentru ca presedintele Traian Basescu nu a “vazut” criza care punea stapanire pe economia romaneasca. “Romania are toate conditiile sa nu fie consistent afectata de criza, desi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, insa in 2009 politicile fiscale si cele monetare trebuie sa fie "extrem de bine corelate" ca sa contracareze efectele crizei”, afirma Traian Basescu, in octombrie 2008.

W este pentru William Branza, omul lui Traian Basescu din diaspora.

X este pentru anestezicul local Xilina, care probabil ii va fi necesar presedintelui in urmatoarele saptamani de campanie electorala dura.

Y este pentru “Yes Man”, modelul de premier creat de Traian Basescu.

Z este pentru zero sanse ca Traian Basescu sa se mai bucure de increderea a 49,9% dintre romani, nivelul din ianuarie 2009, ultimul an din primul mandat prezidential.

Setari Cookie-uri