3 / 6

Germania

Sistemul public general de tipul PAYG (Pilonul I) se calculeaza in functie de venituri dar cu un plafon minim de asistenta sociala pentru pensionarii cu venituri reduse. Pensiile functionarilor publici sunt platite direct de la bugetul de stat si profesiile liberale au scheme speciale de pensii. Calculul pensiei se face in sistem de puncte in functie de venitul individual in relatie cu venitul mediu.


Pilonul I acopera 80% din populatia angajata a Germaniei. Punctul de pensie este ajustat anual printr-un index compozit. Pilonul 2 (Pensia Riester, pensie ocupationala) este subventionata de stat avand si o serie de avantaje fiscale atasate. Pilonii 2 si 3 functioneaza in general pe principiul definirii beneficiilor (DB) sau, in unele cazuri, pe baza definirii contributiilor (DC) cu un nivel de venit minim acceptabil.


Riscuri: Imbatranirea populatiei este mai accentuata decat media europeana (in 2060, 59% pentru populatia cu varste de peste 65 de ani in fata de 53% in UE). Pensia medie a femeilor este mult mai mica decat cea a barbatilor (jumatate in Germania de Vest si doua treimi in Germania de Est). Cu toate acestea, se asteapta o armonizare a acestor discrepante prin uniformizarea varstei de pensionare. Un alt risc este acela al sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice.


Shutterstock / Koln, Germania

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri