„Mergem înainte, dar nu la fel, pentru că dacă la fel faci, la fel obții”, spune Mihaela Feodorof, consultant de business, care face referire la valul interminabil de vaiete la adresa decidenților politici, care se conturează deseori sub o „Vale a plângerii”, un sindrom manifestat unitar atât de cetățeni, cât și de mediul de business și care e nevoie să fie lăsat în urmă. Când dăm de greu, ca societate, ne place să ne „compătimim” în loc să alegem să construim soluții, spune ea.

„Cred că aceste obiceiuri s-au alimentat din confortul oferit de mediul politic, economic și de cei care și-au dezvoltat afaceri în acest mediu. Mergem înainte, dar nu la fel, pentru că dacă la fel faci, la fel obții. `Altfel împreună` este sintagma sub care lucrez cu echipele pe care le însoțesc. Este, desigur, un exercițiu care necesită timp și efort constant, atât la nivel individual cât și la nivelul organizației”, a declarat pentru wall-street.ro Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway.

În umbra celor aproape 35 de ani capitalism, consultantul spune că mediul de business nu mai are scuza nematurizării, mai ales în contextul în care România a devenit o piață importantă în regiune. Multe afaceri au trecut testul timpului și căpătat cunoștințe având internetul în brațe sau având acces la mentorii unor școli prestigioase, dar și la bibliotecile și librăriile care au conținut mai vast poate ca niciodată.

Avem peste 30 de ani de la revoluție, multe business-uri au aniversat peste 20-25 de activitate și chiar 30 de ani de când au făcut primii pași în business. Nu mai avem scuza necunoașterii, vorbim și vedem cum se lasă „moștenire” afaceri, privim către modelele de afară care își dovedesc reușita cu businessuri de peste 90-100 de ani.

Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway

Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway

Alegeri pe toate fronturile

Pentru prima dată în istoria recentă a României, șeful statului, parlamentarii și primarii își termină toți, în același an, mandatele. La acestea se adaugă și alegerile europarlamentare, acestea fiind primele scrutine din blocul UE, care vin după o perioadă tensionată ce urmează pandemiei, conflictului din Ucraina și crizei economice. Anul marilor alegeri care se revarsă pe toate fronturile vine cu mize electorale uriașe și cu consecințe majore care se vor resimți în următorii patru ani, mai ales în contextul în care sondajele de opinie indică o popularitate crescută a partidelor extremiste.

„Toată lumea de business este conștientă că acest an este anul schimbării pe fondul alegerilor la nivel global. Mai mult, liderii știu ca în 2025 abia o să trăim efectul alegerilor, așa că se setează diferit. Încercând să se pregătească pentru și mai multe variabile (schimbări legislative, dar nu numai) dar și necunoscute (contexte cu care nu au avut experiențe anterioare, similare cu pandemia și războaiele în proximitate), aceștia sunt mai atenți la detalii și cred că ce au dezvoltat major, sau consideră prioritar să-și dezvolte, este capacitatea de a anticipa și implicit gândirea strategică”, a mai precizat consultantul de business.

Lipsa de predictibilitate în afaceri este cea mai conștientizată și declarată temere și este alimentată atât de tensiunile politice inerente perioadelor electorale, cât și de modalitatea în care antreprenorii și managerii reacționează la aceste schimbări. Totodată, cele patru rânduri de alegeri pot aduce o stare de tensiune socială, amplificată de rezultatele succesive ale acestora și de dezbaterile din spațiul public, care se va descărca în rezultatele finale din urma alegerilor, arată o analiză a Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest).

Relațiile mediului de business cu decidenții politici au fost și vor fi mereu provocatoare, prin simplul fapt că presupun un exercițiu cu impact. Grija pe care oamenii politici o manifestă prin acțiuni concrete în această relație este mereu discutabilă, depinde din ce direcție privești. Clar nu trăim vremuri ușoare, dar nici vânătorile de vrăjitoare nu ne ajută. În proiectele în care mă implic prefer sa ne concentrăm pe ceea ce depinde de noi fără să acumulăm frustrări așteptând rezultate care depind de demersurile altora.

Mihaela Feodorof, Executive Coach & Business Consultant Performanceway

„Din mic, mare și din mare, mic”

Creșterile de taxe aduse de schimbările legislative din ultima parte a anului trecut, precum și deficitul de candidați specializați din piața muncii sunt principalele provocări cu care se confruntă managerii și antreprenorii din România, în această perioadă, arată rezultatele sondajului „Indicele de investiții al ASEBUSS”.

Mai exact, rezultatele sondajului arată că un procent de 69% dintre managerii și antreprenorii români susțin că schimbările legislative adoptate de decidenți în a doua parte a anului 2023, care au adus creșteri de taxe, sunt principalele provocări de pe agendele lor în prezent, iar 54% dintre aceștia se confruntă cu un deficit acut de candidați. Așa se face că abilități precum adaptabilitatea, consecvența, privirea de ansamblu atât ca înțelegere, cât și ca mod de acțiune, sunt abilitățile care nu trebuie să le lipsească liderilor de business în acest an.

Din mic, mare și din mare, mic. Ne lipsește acest exercițiu. Antreprenoriatul este susținut de anumite abilități înnăscute, curaj, curiozitate, un mod de operare eficient. De aici încolo, ca businessurile sa crească sustenabil, avem nevoie să asociem și dezvoltăm gândirea strategică, sau cum spun eu, sa-i mai dam liber `pompierului` care stinge incendii și să facem echipă cu `constructorul` care proiectează astfel ca imobilele să dureze peste zeci de ani”, spune Mihaela Feodorof.

Specialistul spune că nu doar 2023 a fost un an complicat, ci ultimii cinci ani, cu totul, pentru că au adus provocări din mult mai multe puncte de vedere, însă au venit la pachet și cu un aspect pozitiv și anume acela că „oamenii se unesc la greu dacă sunt mânați de aceleași credințe, sau abandonează vasul care se scufundă dacă sunt pe el doar oportuniști”.

„În pofida vremurilor complicate, este timpul pentru oameni (...) Invitația mea rămâne aceeași, de a îngriji, acorda o atenție binemeritată oamenilor cu care te însoțești și nevoilor acestora după ce au devenit coechipieri pe vas. Modul în care ne simțim, ce emoții ne stăpânesc în relația cu munca noastră și cu cei alături de care muncim, generează un impact semnificativ în modul în care vin rezultatele și de ce natură sunt ele. Am fost alături de echipe care au transformat neajunsurile în oportunități și s-au bucurat de rezultate neașteptate în raport cu mediul de business neprielnic”, a concluzionat Mihaela Feodorof.

Sursa foto: Shutterstock