Rezultatele din România înregistrate în aprilie de studiile Nielsen deja arată primele semne de presiune financiară, 39% dintre consumatori declarând că veniturile personale au scăzut sau vor scădea în viitorul apropiat, în timp ce alți 39% declară același lucru pentru unul din membrii gospodăriei.

Același studiu semnalează modificări deja vizibile în comportamentul consumatorilor români:

  • creșterea dimensiunii coșului de cumpărături
  • preferința pentru ambalajele de mari dimensiuni
  • abandonarea mărcilor preferate în favoarea unor produse mai ieftine
  • din ce în ce mai mulți români evită plata cu cash și optează pentru variantele digitale, din dorința de a limita contactul, respectiv posibilitățile de contaminare cu coronavirus.

„Este nevoie ca retailerii și brandurile să examineze urgent gama de produse pe care o oferă și dinamica de preț în cadrul a două cazuri extreme de cumpărare. La un capăt al spectrului, consumatorii vor reduce cheltuielile din cauza șomajului, disponibilizărilor sau a altor provocări legate de COVID-19, în timp ce la celălalt capăt vor exista consumatori a căror putere de cumpărare va rămâne neschimbată. În consecință, coșurile de cumpărături din FMCG vor trece prin reajustări rapide, cu recalibrari continue în cadrul inevitabilului context de recesiune. De asemenea, consumatorii vor îmbrățișa mai rapid noile tehnologii de cumpărare precum realitatea virtuala sau augumentată, ceea ce va crește nevoia de înțelegere a dinamicii cererii la nivelul tuturor canalelor”, a declarat Scott McKenzie, Nielsen Global Intelligence Leader.

Citește și: Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40%. Vânzările de paste făinoase și de produse de igienă au explodat

Scenarii după pandemia de Coronavirus

În cadrul noului raport, Nielsen, compania globală de măsurare și analiza de date, identifică trei scenarii corespunzând celor trei orizonturi temporale: Revenire, Repornire sau Reinventare. Analiza din spatele acestui nou model ia în considerare condiții macro-economice globale precum șomajul, planuri de salvare din partea băncilor și rata dobânzilor, împreună cu preferințele de cumpărare ale consumatorilor generate de răspunsul guvernelor la sănătate și managementul bolii, toate aceste aspecte corelându-se astfel cu vânzările prevăzute în FMCG.

Impactul acestei pandemii va fi profund și mult mai extins decât orice altceva am văzut în viețile noastre. De asemenea, și ritmul acestei schimbări este extraordinar. În acest moment lumea se recalibreaza la nivel fundamental. Obiceiurile consumatorului se schimbă rapid și înțelegerea schimbărilor, în contextul acestor scenarii, va fi critică pentru modul în care afacerile vor prioritiza propria recalibrare pentru a întâmpina circumstanțele schimbate din cauza COVID-19,

Scott McKenzie

„Fiecare dintre aceste orizonturi temporale va determina ce, unde și cum vor face consumatorii achiziții de produse esențiale precum alimente și alte bunuri de larg consum, dar mergând progresiv și către produse neesențiale. Acestea vor depinde de mai mulți factori precum nevoile consumatorului „casnic”, punctele de interacțiune limitate, preferința pentru online versus proximitatea fizică din magazine, orientarea către branduri sau produse locale și schimbarea situației financiare cu impact în portofelul consumatorului”, se arată în comunicat de presă.

Citește și: Peste jumătate dintre români consideră că această criză economică va dura mai mult de un an

Vânzările din aprilie, similare cu cele de anul trecut

După primul caz de COVID-19 înregistrat în România, consumul bunurilor de larg consum în comerțul modern ajungea la +30% față de perioada similară a anului trecut, dar vânzările au avut o creștere spectaculoasă, de +80%, în săptămâna în care s-a anunțat intrarea în starea de urgență. Ulterior, vânzările din luna aprilie au înregistrat valori relativ similare celor de anul trecut.

O analiză suplimentară realizată de echipa Nielsen Global Intelligence a aratat că tehnologia joacă un rol esențial în conturarea unei piețe mai inteligente atunci când vine vorba de viitorul retail-ului FMCG. În concordanță cu rezultatele studiului „Nielsen Survey on Coronavirus” (Feb 24-29, 2020), 93% dintre consumatorii chestionați sunt dispuși să îmbrățișeze tehnologia mobila 5G, iar 60% din consumatori sunt dispuși să utilizeze inteligența artificială sau realitatea virtuala pentru a accesa produsele. În multe piețe adoptarea cumpărăturilor online a fost deja accelerată de COVID-19.

Sursa foto: Unsplash