Consumul de băuturi la baruri şi restaurante este responsabil pentru aproximativ 20% din vânzările de băuturi spirtoase şi 25% din vânzările de bere, astfel că vânzările la magazine ar trebui să crească cu 25-30% pentru a compensa închiderea barurilor şi restaurantelor. Însă semnalele arată că vânzările în magazine încep să încetinească.

Potrivit firmei de cercetare Nielsen, vânzările de alcool la magazine au crescut cu un sfert la începutul lunii martie dar ritmul de creştere a încetinit la 16% în ultima săptămână din aprilie, scrie Agerpres.

În Europa, barurile sunt responsabile pentru o proporţie mai mare din vânzările de alcool, proporţie care în Spania ajunge la 60%. De asemenea, în multe ţări în curs de dezvoltare, inclusiv China şi Brazilia, cel puţin din jumătate din consumul de alcool se face în baruri.

Cees 't Hart, director general la producătorul danez de bere Carlsberg, a declarat pentru Reuters că vânzările în sistem de retail în Europa au început deja să revină la normal după achiziţiile iniţiale determinate de panică.

Heineken: alcoolul este destinat să fie consumat la evenimente în grup

Rivalul olandez Heineken a constatat că şi alcoolul cumpărat în magazine este destinat să fie consumat la evenimente în grup, care acum sunt interzise. "Consumul de bere are legătură cu ocaziile sociale iar aceste ocazii pentru consum acum au dispărut" a declarat luna trecută directorul general de la Heineken, Jean-Francois van Boxmeer, după ce a dezvăluit că în luna martie volumul vânzărilor de bere a scăzut cu o treime în Italia şi cu un sfert în Spania.

Carantina a creat şi alte probleme pentru producători de băuturi. Ei au fost nevoiţi să îşi suspende producţia în ţări precum China, India, Malaezia şi Mexic, unde săptămâna trecută stocurile de bere erau la 10%. În plus, restricţiile de călătorie au închis magazinele duty-free, un alt motiv de îngrijorare pentru producătorii de spirtoase. În aceste condiţii, grupul Pernod Ricard, producătorul mărcii de votcă Absolut şi al de whiskey Jameson, se aşteaptă la o scădere de 80% a vânzărilor în magazinele de tip 'travel retail' în perioada februarie-iunie.

Pe măsură ce restricţiile sunt relaxate, nu este clar cât de rapid vor reveni consumatorii de alcool la vechile lor obiceiuri.

Spiros Malandrakis, de la firma de cercetare de piaţă Euromonitor International, crede că nu va avea loc o creştere explozivă a cererii pe măsură ce restricţiile sunt eliminate treptat, iar unele baruri vor da chiar faliment deoarece menţinerea distanţei sociale îi va face unii clienţi vor fi reticenţi în a merge în localuri. Malandrakis crede şi că această criză va însemna sfârşitul unui trend manifestat în ultimii doi ani, conform căruia băutorii au fost îndemnaţi să cheltuie mai mulţi bani pentru mărci premium. Un exemplu este ce s-a întâmplat după criza financiară din 2008-2009, când consumatorii s-au îndreptat spre produse mai ieftine. Iar acum toate semnalele sugerează că loviturile date locurilor de muncă şi economiilor de pandemia de coronavirus vor fi mult mai grave.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri