Când spunem Spania ne gândim fie la destinații turistice arhicunoscute precum Barcelona sau Valencia, fie ne ducem cu gândul la comunitatea mare de români stabilită acolo, având în vedere afinitățile culturale și lingvistice dintre cele două țări. Însă un mare interes vine și vine și din cealaltă direcție, adică din partea investitorilor de origine spaniolă care caută „case noi” pentru afacerile lor.

„România este văzută ca o piață cu potențial mare pentru investitorii spanioli, care sunt primiți cu deschidere dată fiind și apropierea culturală dintre cele două țări”, spune Emilio Luque Ascanio, președintele ASEMER (Asociația Investitorilor Spanioli în România), într-un interviu acordat wall-street.ro.

Cele mai multe companii cu capital spaniol, prezente la acest moment pe piața din România sunt din industria imobiliară, din construcții, servicii, agricultură, IT&C și energia regenerabilă. Totodată, apetit există pentru mai multe arii de activitate, poate mai puțin exploatate de investitorii spanioli. Retailul şi industria agroalimentară atrag, de asemenea interesul investitorilor spanioli, în contextul în care supermarketurile din România nu au pe rafturi foarte multe produse de proveniență spaniolă, spune președintele ASEMER.

Suntem în mod constant în legătură cu diferite organizaţii din Spania prin intermediul cărora putem face cunoscută piaţa românească şi potenţialul acesteia, crescând şansele să aducem în România noi antreprenori spanioli. De asemenea, ne concentrăm pe atragerea de companii româneşti interesate de dezvoltarea de parteneriate cu organizaţii şi firme spaniole, precum şi de expansiune şi export pe piaţa spaniolă.

Emilio Luque Ascanio, președintele ASEMER (foto)

Emilio Luque Ascanio, președintele ASEMER (Asociația Investitorilor Spanioli în România)

La capitolul investiții directe spaniole în România, conform datelor de la Registrul Comerțului Român (ONRC) la 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 6.602 de societăți comerciale cu participare la capitalul spaniol în valoare totală de 1,561 miliarde euro. Spania se află pe locul 9 în clasamentul investițiilor străine, cu un procent de 3,34% din totalul capitalului străin din România. Totodată, Spania se află pe locul 12 în topul investitorilor străini în România, potrivit celor mai recente date oferite de Banca Națională a României.

„România continuă să fie o destinaţie atractivă şi stabilă pentru investitorii străini, având capacitatea să rămână independentă energetic şi să se recupereze rapid din provocările economice pe care le întâmpină - aşa cum a dovedit în trecut. Potrivit previziunilor oficiale, creșterea economiei românești va continua, deși într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflației persistente, a condițiilor stricte de finanțare și a încetinirii economiilor din zona euro”, a mai precizat Emilio Luque Ascanio.

În ceea ce privește avantajele competitive pe care țara noastră le are, liderul ASEMER este de părere că „gustul și apetitul românesc” se dezvoltă rapid datorită succesului profesional și economic al noilor generații, alături de dorința lor de a avea noi experiențe. Cu toate acestea, cel mai important element în dezvoltarea economică rămâne predictibilitatea, iar actualul context impune un efort în plus din partea Guvernului pentru a identifica exact nevoile mediului de business.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri