Optimismul revine in constructii, cel putin asta sustin mai multe voci din industrie care arata ca piata isi revine tot mai mult din socul suferit in urma crizei care a sufocat 40% din piata de profil.

In acest sens, asistam in Romania la o urbanizare masiva, concentrata mai ales in marile aglomeratii urbane, lucru care ar putea face ca populatia Bucurestiului sa depaseasca 3,5 milioane de locuitori in urmatorii ani.

“Daca in urma cu doi ani Bucurestiul si Ilfov generau 20% din totalul investitiilor in domeniul rezidential, acum acest procent creste la 25%. Bucurestiul este o metropola care continua sa creasca. In 15-20 de ani, unul din scenariile pe care le vedem este ca Bucurestiul va depasi 3,5 milioane de locuitori. Este un scenariu de lucru pe care il vedem, atat in tarile in curs de dezvoltare se realizeaza o urbanizare. (…) Speranta mea este ca Romania va deveni mai interesanta din punctul de vedere al competentelor si nu al fortei de munca mai ieftina decat in alte tari”, a declarat Corneliu Fecioru, membru in cadrul CA al Wienerberger Romania – Sisteme de Caramizi, cel mai mare jucator specializat in vanzarile de blocuri ceramice din tara noastra, invitat in cadrul emisiunii Wall-Street 360.

Potrivit managerului Wienerberger, zonele din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Suceava, Iasi, Pitesti, Brasov sunt cei mai importanti poli de dezvoltare ai tarii in care concentreaza cresterea de la un an la altul.

“Asistam la o dezvoltare a Capitalei in zona de est. In zona Pallady s-au tranzactionat 50 de hectare, iar estimarile sugereaza ca peste jumatate vor fi folosite pentru dezvoltari rezidentiale, ceea ce reprezinta aproximativ 10.000 de apartamente. Si zona de nord ramane atractiva, in total fiind tranzactionate 20 de hectare, doar ca aici polul de interes este in zona birourilor si retail, practic doar o treime vor merge catre rezidential – circa 2.000 de apartamente. (…) Vedem o concentrare pe doua sau trei camere. Tot mai putine apartamente cu 4-5 camere, in ceea ce priveste locuirea. (…) As dori sa vindem mai multa activitatea in orase precum Tulcea sau Vaslui, dar aici asistam la o contractie de la un an la altul”, a mai aratat Corneliu Fecioru.

Optimism in constructii: 2015 va aduce cresteri in piata

Managerul Wienerberger Romania sustine ca 2015 va fi al doilea an de revenire (sensibila) a pietei.

“2013 a fost cel mai slab an in zidarie. In 2014 am vazut o crestere de 6-7%, iar anul acesta am putea asista la o crestere de 5-6%. Vedem un entuziasm din partea dezvoltatorilor, dar si din partea familiilor care vor sa isi faca o locuinta sau un upgrade spatiului in care locuiesc. (…) Pentru 99% dintre noi casa este cea mai mare investitie. Vedem semne palpabile ale revenirii economice, vedem o crestere a salariilor si o presiune pe nivelul salarial, o scadere a numarului de someri, dar avem si un an de zile de cand costul creditului s-a diminuat. Sunt elemente care dau incredere. Nivelul de confort si incredere este o fundatie care incurajeaza aceste decizii. Dupa caderea brusca a pietei, in 2009, cand piata de zidarie a scazut cu mai mult de o treime, acum se simte o revenire”, a mai aratat Fecioru.

In opinia sa, piata constructiilor este una foarte inegala. “Cresterea a venit doar din Bucuresti. Sunt piete locale – zona Cluj, Timisoara, Constanta (o activitate sustinuta) si numeroase zone in care se construiesc mai putine locuinte – Caras Severin, Tulcea. Vedem proiecte in Bucuresti care se bucura de multa mediatizare. Optimismul dezvoltatorilor inseamna ca peste 90% din toate locuintele noi se fac in blocuri si nu in cartiere de case”.

Principalele amenintari din piata

Corneliu Fecioru sustine ca, in ciuda optimismului de care majoritatea actorilor din piata dau dovada, exista anumiti factori foarte importanti care pot afecta evolutia dezvoltarii acestui segment.

“Increderea consumatorului ar putea scadea, find marcata de o intarziere privind decizia de cumparare a unui apartament sau investitia intr-o casa. (…) In 2016 vom avea alegeri, ceea ce va fi reprezenta un factor important. Mai mult, de cateva saptamani lumea se uita cum UE gestioneaza cu greutate afluxul de refugiati. Vor veni valuri si mai mari de refugiati”, a mai spus Corneliu Fecioru, care a amintit si de scandalul fara precedent DieselGate, care nu face decat sa impacteze imaginea Europei in contextul economiei mondiale”, a conchis managerul Wienerberger.

Wienerberger este cel mai mare producator de blocuri ceramice (caramizi) din Romania, pe o piata pe care mai concurenteaza cu Cemacon sau Brikston, dar si cu producatorii de BCA - Macon Deva, Celco (Constanta) sau Soceram.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri