Pentru o masina autohtona prost echipata, in Romania se platesc 30 de euro pe zi. Un SUV va scoate din buzunar 150 de euro, precum si o garantie care poate ajunge pana la 1.500 de euro. La polul celalalt se afla tarile Schengen: masini dotate si in stare impecabila sunt inchiriate la 10 euro pe zi, fara limita de kilometri. Livrarea masinii la client este gratis...
Piata rent-a-car din Romania dispune de o oferta variata atat din punct de vedere al marcilor, dar mai ales in ceea ce priveste modul de tarifare. In functie de dorinta sa, clientul poate opta pentru o masina autohtona, pentru care plateste de la 30 de euro pe zi, pentru o limuzina sau pentru un SUV. Pentru aceste ultime doua tipuri de autombile, preturile pot sari dincolo de 140-150 de euro. Problema nu o constituie oferta de produse, ci costul acestora.

In alte tari europene, ca Grecia, Portugalia sau Spania, clientul plateste pentru o masina inchiriata mai putin decat la noi. De asemenea, automobilele sunt mai bine echipate, si nu se plateste garantie. In Romania, pe langa cheltuielile aferente inchirierii se achita o extrasuma, care variaza intre 200 si peste 1.500 de euro, in functie de cat de "fitoasa" e masina.

Clauze peste clauze

In functie de dotarile masinii si de marca, sumele variaza foarte mult. Daca alegeti un Logan, sa spunem cu motor de 1,6 litri si 90 de cai, cu 4+1 usi si fabricat in 2005, platiti 35 de euro, la care se adauga consistenta garantie de 200 de euro. Pentru acesti bani, primiti un autovehicul dotat cu radiocasetofon, inchidere centralizata, geamuri electrice si doua airbag-uri.

Daca doriti sa inchiriati un Ford Fiesta, gajul pe care trebuie sa-l depuneti se majoreaza cu 100 de euro. Si pretul zilnic pentru inchiriere creste, ajungand la 40-45 de euro. In schimb, confortul se imbunatateste. Beneficiarii primesc masina cu radiocasetofon cu CD, inchidere centralizata, geamuri si oglinzi electrice si sase airbag-uri. Un SUV va costa 75 de euro pe zi, la care se adauga o garantie de 600-700 de euro. Masina dispune de dotari full-options, fara tapiterie din piele, iar cutia de viteze este hidramata.

Pentru cei care doresc sa transporte mai multe persoane exista si oferte de 8+1. Pentru aceste automobile, inchirierea zilnica va costa 120-130 de euro, plus inca 800-1.000 de euro.

De asemenea, trebuie sa stiti ca unele firme de inchiriere percep taxe suplimentare pentru un extra-sofer. Daca obositi sa conduceti si vreti sa lasati pe altcineva la volan mai platiti 1,5 - 3 euro zilnic. Pentru bagaj suplimentar se plateste in plus, iar daca aveti si un copil tarifele urca.
Pentru siguranta clientului, acesta poate sa opteze pentru un sofer care detine permis de port-arma. Costul diurnei acestuia este 20 de euro/zi.

Piata autohtona valoreaza un milion de euro

Piata autoturismelor de inchiriat din Romania se cifreaza la o valoare aproximativa de un milion de euro si cuprinde in jur de 1.000 de masini. "La ora actuala, piata rent-a-car este subdezvoltata, cu o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro, potentialul de crestere fiind insa imens", a declarat la inceputul lui mai, Dudy Perry, director general adjunct al furnizorului de servicii rent-a-car, New Kopel Romania. Perry a mai precizat ca firmele mari din domeniu dispun de cate o suta sau doua de masini, cifra mult sub cererea pietei, dar este convins ca "in 2007 piata se va dubla".

Recent, segmentul inchirierii de masini din Romania are un nou competitor, Sixt New Kopel, in urma parteneriatului incheiat de New Kopel cu unul dintre liderii mondiali ai pietei rent-a-car, Sixt AG. Compania isi propune o cota de piata de 34 de procente pentru acest an.

Sixt New Kopel se alatura astfel unor firme mari ca Hertz si Avis, deja prezente in Romania.

Conditii si reguli de folosire a automobilului

Durata minima de inchiriere este de 24 ore. Primele doua ore dupa aceasta perioada sunt gratuite. Orice alta intarziere mai mare de doua ore va fi taxata ca o zi integrala, conform pretului stabilit in contract.
Conducatorul autoturismului trebuie sa detina permis de conducere, national sau international, de cel putin un an de zile, iar actul trebuie sa fie obtinut intr-un stat membru al Conventiei internationale asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968.

Autoturismul nu poate fi reparat decat intr-un service autorizat si desemnat de catre proprietar. Masina nu poate fi angrenata in competitii, curse sau in teste pentru verificarea performantelor autoturismului. Clientul are obligatia de a returna autoturismul cu aceeasi cantitate de carburant cu care a primit masina. In cazul in care masina este avariata ca urmare a unei utilizari neconforme, firma care a inchiriat vehiculul are dreptul sa factureze beneficiarului respectiva defectiune.

Uleiul, intretinerea autoturismului, TVA-ul si polita RCA sunt incluse in pretul de inchiriere, realimentarea cu combustibil fiind datoria clientului.

Afara e mai ieftin

Daca mergeti in Portugalia, veti fi surprinsi sa gasiti preturi mai mici de rent-a-car decat in Romania. Gasiti masini de inchiriat cu 10-15 euro pe zi. De asemenea, dotarile sunt impecabile. Nu se percepe nici o taxa de garantie si nu exista o limita de kilometri in interiorul tarii. Beneficiati de asistenta la orice ora din zi, atat in Portugalia, cat si in Spania.
Totodata, masinile sunt livrate clientului gratis.

In Spania intalnim oferte de la 157 de euro pe saptamana pentru regiunea Alicante, iar in Barcelona pentru a beneficia de o masina pentru o saptamana clientul plateste putin peste 170 de euro. De asemenea, in capitala Germaniei puteti inchiria masini cu circa 200 de euro pentru o saptamana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri