Recuperarea taxei auto pentru persoanele care au obtinut in instanta dreptul la restituirea sumei reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule (OUG nr.50/2008) si taxa pentru emisiile poluante (OUG nr.9/2012) se va face intr-un interval de 5 ani, esalonat in cuantum de 20% pe an, potrivit unui act normativ (OUG nr. 8/2014) publicat in Monitorul Oficial. Timbrul de mediu (OUG nr9/2013) nu este vizat de prevederile noii ordonante.

“Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule si a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pana la data platii integrale si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite de instantele judecatoresti, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora“, se arata in OUG nr. 8/2014.

Recuperarea taxei auto in urma unui proces

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a ii fi restituita taxa auto:

  • hotararea instantei de judecata de restituire a taxei sa fie definitiva si irevocabila,
  • hotararea sa devina executorie pana la 31 decembrie 2015,
  • taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante trebuie sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand adus din UE si care a fost anterior inmatriculat intr-un stat UE;
  • taxa este aferenta atat anului 2012, cat si perioadei de 1 ianuarie – 4 martie 2013,

Persoanele fizice care au castigat in instanta dreptul de a primii banii inapoi trebuie sa depuna o cerere de restituire la organul fiscal al Agentiei Nationala de Administrare Fiscala in sectorul unde au domiciliul.

“Cererea de restituire trebuie sa fie depusa in cadrul termenului legal de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Data la care a luat nastere dreptul la restituire este data hotararii judecatoresti executorii”, se mai arata in OUG.

Documente pentru recuperarea taxei auto: cererea de restituire, hotararea judecatoreasca executorie si copie legalizata, actul de identitate al solicitantului. Organul fiscal este obligat sa dea un raspuns in 45 de zile.

Recuperarea taxei auto se face doar prin instanta de judecata. Pentru a incepe procesul este nevoie de: cartea de identitate a masinii in copie si original, contractul de vanzare cumparare, decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara si dovada platii taxei de poluare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri