O campanie inedita a Politiei Romane a fost lansata pe 7 iulie, acestia au realizat o expozitie urbana de scaune auto extrase din masini implicate in accidente rutiere grave. Soferii care au fost prinsi fara centura de siguranta au fost invitati in Piata Universitatii ca, in locul amenzii, sa asculte povestile emotionante legate de cei care si-au pierdut viata pe acele scaune.

Zeci de soferi care au fost prinsi in zona Pietei Universitatii din Capitala fara sa aiba centura au fost opriti de politistele de la Brigada Rutiera. Femeile agent nu le-au acordat amenzi celor care au acceptat sa viziteze expozitia de scaune auto ramase dupa accidentele rutiere organizata intr-un cort instalat in apropierea filtrului rutier, pe esplanada cu statui din Piata Universitatii, conform News.ro

Langa fiecare dintre scaunele expuse era cate o pereche de casti unde soferii puteau asculta povestea accidentului.

"Eu sunt scaunul lui Robert. Ma rog, am fost. Acum sunt al nimanui. Pfu! Ce-am fost si ce-am ajuns. Un scaun dintr-o epava. (…) Robert abia cumparase masina si era foarte incantat si de mine. Vara trecuta, dupa ce ne-am dat prin oras, Robert si-a luat doua prietene si am plecat spre mare, Autostrada era foarte aglomerata, ei nerabdatori. Au mers foarte aproape de o masina din fata care, nu inteleg de ce, a franat brusc. Nu cred ca a apucat sa franeze prea mult si ne-am ciocnit, am derapat in parapete si ne-am facut praf. Mi-ar fi placut sa il tin langa mine pe Robert. Dar centura… centura era peste mine”, era unul dintre mesajele pe care le-au ascultat soferii prinsi fara centura de siguranta.

Toti cei care au fost opriti de Brigada Rutiera ca nu aveau centura de siguranta au recunoscut ca, in caz de accident, i-ar proteja, sustinand insa ca a fost doar "o intamplare” ca de aceasta data nu au avut-o montata.

"Nu am purtat centura pentru ca am probleme cu masina. Trebuie purtata centura pentru ca salveaza oamenii. Am avut doua accidente din care centura m-a salvat. Au fost cu rasturnari de vreo 150 de metri, cu rotile in sus, daca nu era centura eram mort si eu si pasagerul”, s-a scuzat un sofer care a povestit ca a avut un accident rutier pe DN1, in zona Posada, unde s-a rasturnat de mai multe ori cu masina, iar centura de siguranta i-a salvat viata.
"Cateva motive pe care le invoca conducatorii auto pentru neutilizarea centurii de siguranta sunt lipsa de necesitate a acesteia pe distante scurte, lipsa de necesitate in interiorul localitatilor si determinarea unei stari de disconfort. Sunt scuzele pe care soferii le folosesc de fiecare data cand ii opresc colegii mei in trafic si sunt sanctionati”, a declarat comisarul sef Florentin Bracea, directorul Directiei Rutiere din Politia Romana.

Scaunele expuse de Politia Rutiera au fost denumite "Supravietuitorii”, pentru ca doar aceste scaune au scapat in urma accidentelor de circulatie in care pasagerii nu au purtat centura de siguranta.

"Decat sa strangem mortii de pe drumuri, mai bine educam soferii sa nu se ajunga acolo. Centura de siguranta este perceputa de foarte multi o corvoada, ceva enervant, care ne sifoneaza, care ne deranjeaza si mai bine nu o purtam, dar este una dintre componentele importante a sistemelor de siguranta pasive, pe langa airbag-uri, sasiu, scaune. Folosirea centurii de siguranta iti salveaza viata. La toate testele pe care le facem noi, tamponare , rasturnare, cei care trec acele teste pleaca convinsi si folosesc centura”, a adaugat pilotul de raliu Titi Aur, care sprijina campania Politiei Rutiere.

Un studiu al Politiei Rutiere arata ca anul trecut in Europa au murit peste 26.000 de persoane, iar in Romania - 1.893 de oameni. Multi dintre cei care nu au putut fi salvati din accidentele de circulatie nu purtau centurile de siguranta

"Stim cu totii ca exista aceasta practica, atat de utilizata in Romania, aceea a pacalirii centurii de siguranta. Celor din masina le este mai usor sa opreasca acel avertizor sonor, pozitionand centura in spatele corpului sau folosind dispozitive similare cu centura, exista acele adaptoare centura falsa”, a declarat, Liviu Turcanu, directorul de creatie al Mercury 360.

Campania "Trisezi centura, pacalesti viata” este organizata in Bucureti pana in 18 iulie, la Constanta, intre 19 si 25 iulie, la Iasi, intre 26 iulie si 1 august, la Brasov, intre 1 august - 7 august, la Cluj, intre 8 si 14 august si Timisoara, intre 15 august si 21 august.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri