Conducerea Renault din Spania a propus miercuri intre 30 si 60 de zile de somaj tehnic pentru muncitorii din uzinele spaniole, au declarat pentru AFP surse avizate, sindicale si din industria auto.
"Este o propunere a conducerii", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului.

Reprezentantii subsidiarei spaniole a producatorului francez de automobile vor sa adopte masurile de somaj tehnic pentru 60 de zile la uzina de caroserie si montaj de la Valladolid, iar la celelalte trei fabrici, pentru 30 de zile, anunta NewsIn.

Renault detine patru uzine in Spania, doua la Valladolid - una de caroserie si montaj si una de motoare -, una la Palencia si alta la Sevilia, care au in total 9.000 de salariati.

"Reuniunea viitoare cu sindicatele va avea loc pe 11 decembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Renault.
Zilele de suspendare a activitatii prevazute ar putea sa nu implice decat o parte dintre angajatii uzinei, in fiecare dintre cazuri, in functie de necesitatile de productie.

"Decizia va avea repercusiuni negative asupra intregii industrii auxiliare, dependenta de activitatea Renault", a declarat un reprezentant al sindicatului CCOO.

Uzina de montaj de la Valladolid se afla, de altfel, in asteptare pentru productia unui nou model auto, care va asigura continuitatea fabricii.

Sindicatul CCOO "cere o clarificare definitiva cu privire la viitorul uzinei, prin adjudecarea productiei unui model nou".

Sectorul auto este foarte important pentru Spania, unde reprezinta aproape 10% din produsul intern brut (PIB) si din piata muncii si are o pondere accentuata in balanta comerciala a Spaniei, in conditiile in care aceasta tara, al treilea producator auto din Europa, exporta 80% din productia sa.

Alti producatori auto au luat deja masuri de diminuare a activitatii, cum ar fi compania japoneza Nissan, care va concedia 1.680 de persoane, sau grupul american Ford.

Scaderea vanzarilor auto, cu 50% in noiembrie comparativ cu luna similara din 2007, ameninta pana la 50.000 de locuri de munca la companiile producatoare auto, potrivit presei.

Seful guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat ca sectorului auto spaniol ii vor fi alocate 800 milioane euro, in cadrul unui plan de relansare economica de 11 miliarde euro. Guvernul spaniol va prezenta in ianuarie un plan de sustinere a sectorului auto.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri