A doua parte a anului 2008 a stat sub semnul crizei globale si pentru piata auto, inregistrand o scadere la un nivel care nu a mai fost atins din 1999. De la greva Dacia pana la noua taxa de poluare, anul acesta a fost dominat de mai multe momente-cheie in piata de profil.
Ford a devenit in martie, oficial, proprietarul Automobile Craiova

In luna martie, Ford a preluat fosta uzina Daewoo de la Craiova. Compania a anuntat ca va incepe productia in Romania din anul 2009, primul model care va fi fabricat fiind Transit Connect.

Ford a transferat in cont suma de 57 milioane de euro pentru pachetul de 72,4% din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova

Totodata, producatorul american s-a angajat la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar si pentru suplimentarea numarului de angajati.

Printre actionarii importanti ai companiei se mai numara SIF Oltenia (SIF5), care controleaza 22,06% din actiunile Automobile Craiova.

Angajati de la Uzina Dacia au intrat in greva in luna martie

Angajatii uzinei Dacia au intrat in greva generala pe timp nelimitat in data de 24 martie, dupa ce au respins oferta administratiei de majorare salariala cu 12%, pretentiile lor fiind mult mai mari.

Sindicatul Uzinei a intocmit o lista cu 14 revendicari, printre cele mai importante numarandu-se marirea salariala in suma fixa de 550 de lei, in doua transe, si prime de Paste si de Craciun, in valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.

Greva generala de la Dacia Pitesti a determinat scaderea productiei modelului Logan cu 15.000 de unitati fata de grafic.

Potrivit autoplus.fr, pierderile uzinei ar depasi deja 150 de milioane de euro, deoarece, in conditiile grevei, numai cateva zeci de vehicule sunt asamblate in fiecare zi, fata de 1.300 de masini in mod obisnuit.

Vanzarile de masini noi au inceput sa scada incepand din luna mai

Vanzarile de masini noi au inceput sa scada incepand din luna mai, fiind livrate 23.464 autoturisme, cu 29% mai putin decat in mai 2007, cand au fost comercializate 32.912 unitati.

In primele cinci luni, vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 1,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 114.058 unitati, in timp ce piata auto totala a urcat cu 3,6%, avans dat de livrarile de vehiculele comerciale si autobuze.

Printre principalele cauze se numara modificarea de la 1 Iulie a valorii taxei de prima inmatriculare, in sensul majorarii sale pentru autovehiculele noi si diminuarii pentru cele de ocazie, incetarea productiei de autoturisme Daewoo, precum si scaderea disponibilitatii de creditare.

Noua taxa de poluare auto a intrat in vigoare la 1 iulie

Ministerul de Finante a publicat normele privind taxa de poluare auto, care au intrat in vigoare la 1 iulie. Aceste norme cuprind modul de calcul al taxei de poluare auto si modalitatea de restituire a sumelor platite in plus fata de taxa stabilita prin Codul Fiscal. Banii urmau sa fie folositi pentru proiecte de mediu.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, in 13 martie, ca noua forma a grilei de taxare ia in calcul poluarea in cazul autovehiculelor din categoriile non-euro, euro 1 si euro 2, iar la autovehiculele euro 3 si euro 4 se tine cont atat de poluare, cat si de emisiile de CO2. Acesta este primul mare criteriu dupa care se calculeaza taxa, a precizat ministrul.

Vosganian a explicat ca al doilea criteriu care se va aplica la calculul taxei vizeaza deprecierea masinii.

Taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008 la inmatricularea automobilelor, va fi redusa in functie de vechimea masinii, de starea tehnica si de dotari.

Taxa de prima inmatriculare a fost redenumita "taxa de poluare".

Piata auto second-hand a scazut in 2008 doar in luna iunie, cu 46%, la 6.493 de unitati, de la 11.970 de masini in iunie 2007, motivul fiind asteptarea intrarii in vigoare de la 1 iulie a noii taxe de poluare auto.

Dacia inchide temporar uzina in octombrie si micsoreaza productia din ianuarie 2009

Uzina Dacia si-a intrerupt productia doua zile in luna octombrie, pe 30 si 31, pe 13-14 noiembrie, intre 20 noiembrie si 7 decembrie 2008, precum si in perioada 11 decembrie 2008-11 ianuarie 2009, pe fondul vanzarilor in continua scadere.

Uzina de la Mioveni a fost deschisa in luna decembrie doar pentru trei zile, intre 8 si 10 decembrie.

Incepand cu 12 ianuarie 2009, Dacia va reduce productia cu 20% de la 1.360 unitati la 1.085 vehicule pe zi.

Constructorul roman de automobile a anuntat in decembrie ca renunta la 620 de muncitori cu contracte temporare de munca si ca isi revizuieste bugetul de investitii prevazut pentru anul 2009, de la 250 milioane de euro la 150 milioane de euro.

Mai multe societati furnizoare de componente catre uzina Dacia din Mioveni au decis sa intre in somaj tehnic pana in data de 12 ianuarie, ca urmare a intreruperii activitatii de productie de la Dacia, fiind nevoiti sa se replieze dupa programul clientului lor.

Piata de masini rulate a crescut in noiembrie cu circa 200%

In luna noiembrie 2008, inmatricularile de autoturisme rulate au depasit inmatricularile de masini noi, fiind inregistrate 41.087 masini rulate (75%) si 13.715 unitati noi (25%), din totalul de 54.802 masini.

Perioada cu taxa de poluare auto, iulie – noiembrie, a marit piata second-hand cu peste 170.000 de autoturisme, luna noiembrie inregistrand o crestere de circa 200%, 41.087 masini rulate.

In perioada in care a fost aplicata taxa de poluare, cea mai mare crestere a inmatricularilor second-hand a fost raportata in luna noiembrie, piata de masini rulate avand un avans de circa 200% comparativ cu noiembrie 2007.

In aceeasi perioada, cea mai mica crestere a inregistrarilor de masini second-hand a fost in august, de 72%, comparativ cu aceeasi luna din 2007.

Salonului International de Automobile Bucuresti – SIAB 2009 a fost anulat

Editia din 2009 a Salonului International de Automobile Bucuresti – SIAB nu va mai avea loc, membrii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) hotarand anularea expozitiei. Motivul invocat a fost scaderea cererii de masini noi pe plan national.

"In prezent, sectorul auto din Romania se confrunta cu o situatie extrem de delicata datorata atat dificultatilor industriei auto la nivel mondial, dar si scaderii cererii pe plan national, cea din urma datorata in principal intrarilor masive de vehicule rulate din ultimul timp. Iar perspectivele pentru anul 2009 nu sunt deloc imbucuratoare", au declarat reprezentantii APIA.

Pentru anul 2011 se are insa in vedere mentinerea SIAB in calendarul oficial al Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile.

Taxa auto pentru masinile vechi a fost triplata in decembrie

Guvernul a decis triplarea taxei de auto pentru masinile second-hand si suspendarea din 15 decembrie 2008 a aplicarii taxei auto pentru masinile noi.

Incepand cu 15 decembrie 2008, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cm cubi si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare pana la data de 31 decembrie 2009.

“A fost marit doar cuantumul taxei, cu acelasi coeficient pentru toate categoriile de masini, si a fost eliminata taxa de la autovehiculele sub 2.000 cm cubi pana la sfarsitul lui 2009", a spus presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti.

In actul normativ se precizeaza ca din 8 decembrie sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri