La numai un an dupa salvarea de la faliment, General Motors se pregateste pentru listarea pe bursa, eveniment ce ar putea fi una dintre cele mai mari oferte publice din istoria bursei americane, scrie cotidianul The Guardian.
Compania spera sa obtina intre 10 si 15 milioane de dolari din listare, pentru a incepe restituirea banilor acordati de statul american pentru salvare.

Revigorata de intoarcerea la profitabilitate, compania a invitat analistii de pe Wall-Street la o conferinta de patru ore, la centrul tehnic din vecinatatea orasului Detroite. GM a anuntat ca vrea sa transmita chiar zilele urmatoare primele documente pentru listare, insa pasii formali in aceasta directie are putea fi amanati pana in iulie, din cauza semnalelor nefavorabile date de scaderea vanzarilor de masini in SUA.

Listarea GM ar putea marca o intoarcere spectaculoasa a celui mai mare constructor auto din Statele Unite ale Americii, care parea a fi intr-un declin irecuperabil anul trecut.

Compania, care de tine marcile Chevrolet, Cadillac, Opel si Vauxhall a primit un ajutor guvernamental de 50 de miliarde de dolari pentru evitarea falimentului.

Analistii interpreteaza ca aceasta miscare ar ajuta la cresterea popularitatii presedintelui Barack Obama si ar ridica Partidul Democrat in sondaje inainte de alegerile parlamentare din noiembrie.

“Este cam devreme pentru un IPO General Motors, dar Partidul Democrat ar putea avea nevoie de el pentru alegerile din toamna. Ajutorul guvernamental dat companiei nu a fost bine primit de multi americani la acel moment, iar administratia vrea sa arate acum ca banii incep sa fie rambursati”, a declarat John Wolkonowicz, analist la IHS Global Insight.

Grupul GM a revenit pe profit in primul trimestru al acestui an – 1,2 milioane de dolari, anuntand ca va renunta la cele doua saptamani de pauza din fiecare vara, datorita cresterii cererii.

Analistii consultati de The Guardian estimeaza ca valoarea de piata GM ar putea ajunge la 80 de miliarde de dolari, in cazul unui IPO. Consultantii companiei sunt FP Morgan si Morgan Stanley, care au anuntat ca percep comisioane mai mici in acest caz. Pe de alta parte, Trezoreria SUA a semnat cu banca de investitii Lazard pentru a vinde o parte din procentul de 60,8% detinut la companie.

Analistii estimeaza ca valoarea de piata a GM ar putea fi evaluata, in cazul unei oferte publice, la 80 miliarde de dolari.
Oferta publica ar putea fi cea mai mare de pe Wall Street de la listarea Visa din 2008, care a strans atunci 19,7 miliarde de dolari.

IPO-ul General Motors este asteptat a fi cel mai mare de la Wall-Street de la listarea Visa in 2008, ce a strans aproape 20 de milioane de dolari.

GM a inregistrat anul trecut pierderi de 3,4 miliarde de dolari in T4 si a cheltuit 1,9 miliarde de dolari din lichiditati. Cifra de afaceri a companiei pe 2009 a fost de 57,5 miliarde de dolari.

GM este prezenta pe piata din Romania din 1997cu o serie de braduri printre care Chevrolet si Opel.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri