Companiile americane au inlocuit clasica pauza pentru cafea si lucreaza in prezent la amenajarea unor spatii destinate jocurilor video in interiorul organizatiei, creand pentru angajatii lor o atmosfera mai destinsa dar mai ales, desi pare greu de crezut, un mijloc sigur pentru a creste productivitatea.
Fiecare din noi trebuie sa admita ca cel putin o data a jucat la birou Solitaire, Minesweeper sau alt joc existent in calculator. Si probabil fiecare din noi s-a simtit la un anumit moment putin vinovat.

Incercati insa sa va imaginati un loc in care acest tip de comportament nu este condamnat si sanctionat ci din contra, incurajat. Urmand acest trend al jocurilor in interiorul companiilor, industria din Statele Unite a atins in 2006, 12,5 miliarde de dolari. Conducerea companiilor a ajuns la concluzia ca aceste spatii de recreere ajuta nu numai la cresterea moralului si a solidaritatii, dar si la atragerea unei forte de munca mai tinere, cat si la cresterea productivitatii.

Potrivit unui studiu realizat de site-ul WorldWinner, subsidiara a companiei Fun Technologies Inc. , unul din furnizorii lideri pe piata online a jocurilor video, 80% dintre jucatorii online care se joaca in timpul programului de lucru, se pot concentra mult mai bine asupra job-ului dupa o astfel de pauza. De asemenea 72% dintre cei chestionati se bazeaza pe astfel de pauze pentru a putea gestiona mai bine stresul de la birou.

Jocurile video la locul de munca sunt acceptate in ultima vreme de tot mai multe companii. „Mai curand, noi suntem cei care le spunem angajatilor nostri sa se joace mai mult”, sustine John Vechey, co-fondator si director al PopCap Games, unul din principalii dezvoltatori de jocuri video. De altfel, compania a amenajat o camera spatioasa destinata acestui tip de activitate. In cazul companiei PopCap Games, un altfel de spatiu poate fi explicat prin faptul ca angajatii trebuie sa joace jocurile companiei ca Bejeweled sau Zuma, pentru a aduce imbunatatiri si sugestii.

„Angajatii nostri lucreaza mai putin, dar lucreaza mai inteligent, intrucat se concentreaza asupra unui lucru important pentru companie: cum sa faca aceste jocuri mai atractive si mai distractive”, a adaugat directorul PopCap Games.

Angajatii de la PopCap se pot juca chiar si de la propriile birouri sau in retea alaturi de ceilalti colegi. Co-fondatorul companiei admite insa ca acest tip de joc poate fi distractiv, insa uneori zgomotul creat de colegii care striga unul la celalalt poate fi jenant pentru ceilalti angajati care nu se joaca.

Un al doilea motiv, pentru a avea o camera de jocuri video in interiorul companiei, pe langa scopurile strict legate de business, il reprezinta construirea moralului in cadrul organizatiei.

O alta companie care a implementat deja aceasta strategie este Critical Mass, organizatie ce activeaza in sectorul media si marketing. Potrivit acesteia, realizarea unui astfel de spatiu de recreere reprezinta nu numai un bun instrument de recrutare, dar este si un spatiu perfect pentru a interactiona cu ceilalti colegi. Camera este dotata cu un televizor LCD, TV prin satelit, un iMAc, un Dell XPS 600, Xbox 360, Nintendo Wii, Sony Psp si alte aparate destinate exclusiv jocurilor video.

Cei doi fondatori sustin ca atunci cand au in fata un potential angajat ii arata acestuia in primul rand camera de jocuri pentru ai impartasi in acest fel atat sentimentul unei organizatii unite cat si a unei culturideka existente. Potrivit acestora, existenta unui astfel de spatiu, i-a ajutat sa atraga forta de munca mult mai tanara, in timp ce chiar si angajatii mai in varsta, care nu erau impatimiti ai jocurilor video, au devenit tot mai atrasi de acestea datorita atmosferei care se creeaza in timpul desfasurarii lor intre colegii de echipa.

Pe langa aspectul social al crearii unei astfel de camere destinate jocurilor video, aceste spatii reprezinta un loc perfect pentru recreere dupa o zi lunga de munca. Potrivit unei firme de avocatura din Washington DC, Banner & Witcoff, o astfel de zona reprezinta locul ideal pentru relaxare dupa o zi grea de munca. Uneori angajatii continua sa se joace chiar si atunci cand ajung acasa.

Nu toate companiile care au amenjat un astfel de spatiu pun acccentul pe cresterea productivitatii sau atragerea unei forte de munca mai tinere, ci mai degraba pe crearea unui sentiment al angajatilor de a se simti ca acasa. Atunci cand angajatii isi doresc sa ia o pauza, sunt incurajati sa faca acest lucru.
Companiile intervievate, care au implementat o astfel de strategie au declarat ca nu au fost nevoite sa introduca si un anumit set de reguli pentru camerele de jocuri video.

Trendul spatiilor de recreere cuprinde si companiile de pe piata locala, tot mai multe organizatii recurgand deja la aceasta metoda.

„Am vazut deja spatii de recreere pentru angajatii din Romania, mai ales atunci cand vine vorba de companiile din domeniul IT, unde existau deja sali cu mese de fussball, de exemplu. Tot in companiile de IT, cel putin la nivel de testeri, camerele special amenajate pentru jocuri video sunt deja clasice, deoarece jobul lor presupune chiar incercarea acestor jocuri”, a declarat, pentru Wall Street, Florin Ochiana, Country Manager la Grafton Recruitment.

Companiile din Romania opteaza si pentru alte mijloace de recreere cum ar fi mese de ping-pong sau Sali de fitness.

„Nu pot spune cu exactitate in ce masura toate companiile vor adopta aceasta strategie, insa cu siguranta se impun in multinationalele din Romania si in general vor fi din ce in ce mai folosite in toate companiile mari, in masura in care se poate realiza acest lucru. Nu cred ca exista manageri care sa nu-si doreasca sa aiba angajati motivati si productivi”, a adaugat Ochiana.

Cresterea moralului angajatilor, crearea unei culturi organizationale pozitive dar si cresterea productivitatii angajatilor sunt principalele avantaje obtinute in urma amenajarii unor astfel de spatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri