Una dintre cele mai afectate piete pe timpul crizei financiare care incepe sa-si faca simtita prezenta si in Romania este piata brokerajului de credite. Daca marile companii au reusit sa se mentina pe linia de plutire sau s-au redus costurile prin renuntarea la unele utilitati, la petreceri sau prime de Craciun, pentru companiile de talie medie si mica viitorul nu pare atat de luminos.
Compania Credit Services, care detine 11 centre in Romania, s-a dezvoltat continuu pana acum o luna si jumatate, cand a inceput criza financiara, sustine directorul uneia dintre filialele bucurestene, Andrei Buruiana.

“In 2007 am avut aproximativ 60 de angajati. Am ajuns la un numar de 80 de angajati pe toata tara. Aproximativ 60 dintre ei sunt angajati cu carte de munca - ceilalti sunt colaboratori. Acum am ramas cu aproximativ 80% din acesti oameni - vorbesc despre cei care au carti de munca”, a declarat acesta.

Cei 20% din angajatii care au ales sa isi caute un loc de munca in alta parte au avut ca principal motiv reducerea drastica a aprobarii dosarelor de creditare de catre banci. “Cei care au plecat, au plecat in principal din cauza crizei. Majoritatea consultantilor plecati aveau clienti cu venituri mici.” Pentru a putea fi considerati competitivi, una dintre cele mai importante conditii este sa indeplineasca targetul de 50.000 de euro – valoarea creditelor aprobate de banci.

Inainte de izbucnirea crizei, un consultant putea atinge targetul daca i se aprobau in medie opt dosare. “In Bucuresti, o medie ar fi fost undeva la 10-11 dosare. Acum mergem mai mult pe credite ipotecare unde gradul de aprobare este mult mai mare decat la cel de nevoi personale, iar comisioanele incasate sunt mai mari.

In acest moment targetul este facut in medie de patru consultanti per agentie, asta in conditiile in care clientii vin la noi prin recomandari si cu ajutorul dezvoltatorilor imobiliari. Practic, ar fi nevoie de un credit per consultant ca ei sa isi faca targetul. Iar majoritatea celor ramasi isi fac targetul”, a mai spus Buruiana.

O strategie pentru mentinerea si fidelizarea angajatilor ramasi o reprezinta redirectionarea activitatii companiei spre brokerajul de asigurari. “Ideea ne-a venit mai dinainte, pentru a pastra oamenii si pentru a creste veniturile in firma.

Asigurarile vor merge mai bine decat creditele in urmatoarele trei luni, daca tinem cont de clientii nostri si de noii potentiali clienti”. Firma deja si-a schimbat sediul – de la un sediu mare din zona Gara Basarab la o casa micuta din zona Dorobanti - , a redus abonamentele la telefonie mobila si sunt pregatiti de eventuale disponibilizari ale personalului care intermediaza credite in valoare de mai putin de 25.000 de euro.

“Vom pastra minim doi oameni pe agentie – cei mai buni dintre ei – pentru urmatoarele 6 luni, cand cred ca se va incepe din nou aceasta activitate de intermediere credite. Intr-un sediu cu 4-5 angajati, trei vor avea de ales in a trece pe intermediere credite de asigurari - referinta in urmatoarele 6 luni si deci peste 50% din activitatea noastra”, a declarat Buruiana.

Mai mult, firma are in vedere posibilitatea fuzionarii cu o firma mai puternica, in momentul de fata fiind in negocieri cu patru asemenea firme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri