Primul semestru de criza strabatut de site-urile de recrutare online aduce vesti bune pentru companiile care inca au in plan noi angajari: candidatii fara experienta, abia iesiti din facultate, sunt mai disponibili ca niciodata, renuntand la pretentiile salariale si la extrabeneficii.
“Companiile ce recruteaza acum au posibilitatea sa isi aleaga candidatul potrivit dintr-un numar mult mai mare de CV-uri depuse, lucru ce se realiza mult mai greu in aceeasi perioada a anului 2008”, spune Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala, cu circa 1,6 milioane de clienti unici in luna iunie, potrivit Studiului de Audienta si Trafic Internet (SATI).

Din cei 1,5 milioane de candidati inscrisi pe eJobs, peste 20% dintre candidati sunt tineri sub 25 de ani. Pe site-ul de recrutare BestJobs numarul studentilor si al proaspetilor absolventi in cautarea unui loc de munca a crescut cu 3-5% de la semestru la semestru.

Daca in prima jumatate a anului 2008 mai mult de 33% dintre cei sub 25 de ani isi cautau un loc de munca, semestrul intai al anului 2009 aduce o crestere de 10%, atingand pragul de 43%. Mai mult de 55% din totalul aplicatiilor pleaca spre job-uri care nu necesita experienta sau pentru cele entry-level (sub trei ani de experienta).

“Nivelul de cariera predominant este cel entry-level sau fara experienta. Este vorba de proaspat absolventi sau cei disponibilizati si care cauta o reconversie profesionala, pentru a evita domeniul din care au fost nevoiti sa plece din cauza crizei. Numarul specialistilor si al celor cu experienta de top si middle management care isi cauta un job nu a crescut in mod spectaculos”, sustine Adela Rapeanu, communication expert pentru site-ul MyJob, al treilea ca marime pe piata de recrutare online.

Criza instalata de acum un an in Romania a schimbat coordonatele recrutarii pentru studenti si proaspat absolventi. Daca in primul semestru al anului 2008 cei abia iesiti de pe bancile facultatii practicau ceea ce recruiterii numesc mercenariatul locurilor de munca, adica acceptau pe loc oferte salariale nesemnificativ mai mari decat salariul castigat la vremea respectiva, acum tinerii nu mai tin cu dintii de salariul mare, renuntand chiar sa ceara beneficii extra-salariale.

“Pentru joburi de entry-level si, in general, studii superioare, candidatii sunt dispusi sa accepte o medie de 250-300 de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand salariul pretins era de minimum 400 de euro la acest nivel de cariera”, afirma Rapeanu.

Scaderea pretentiilor salariale in randul tinerilor este direct corelata cu numarul mare de absolventi de pe piata (doua generatii in 2008 si una in iunie 2009) si cu scaderea abrupta a numarului anunturilor de angajare.

eJobs a inregistrat o scadere masiva, de aproape 50% pentru domenii ca imobiliare, banci, finante/contabilitate, constructii sau auto, acestea ramanand cele mai afectate sectoare si in perioada urmatoare. Acelasi volum scazut de anunturi a fost inregistrat si de BestJobs si Myjob. Invers proportional cu diminuarea numarului ofertelor, cererea a crescut vertiginos. eJobs a raportat cu 80% mai multe CV-uri depuse, BestJobs - o crestere de 262%, iar Myjob, 50%. “Anul 2008 a fost unul in care presiunea financiara nu s-a facut simtita ca in 2009, cand, cei disponibilizati, cei care si-au simtit amenintata stabilitatea la locul de munca si cei mai tineri au dat curs cautarilor pentru un nou loc de munca pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi”, subliniaza Roxana Timofte, PR representative al Neogen, care detine site-ul BestJobs.

Reprezentantii site-urilor spun ca vara anului 2009 va aduce o scadere a numarului de oferte, comparabil cu 2008, dar ca situatia anunturilor se va imbunatati in toamna, cand se asteapta o revenire usoara a pietei fortei de munca.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri