Peste 84% dintre companiile de pe plan global – cu 8% mai multe fata de 2008 - considera ca implementarea unui program de munca flexibil ridica moralul angajatilor, arata un studiu efectuat de Institutul pentru Productivitate Corporatista (Institute for Corporate Productivity). Similar, 78% dintre companiile chestionate in 2009 sustin ca inregistreaza o rata crescuta a retentiei de personal, fata de 64%, anul trecut.
Flexibilitatea orarului angajatilor include atat indici privind orele de incepere si de terminare a programului, orele suplimentare efectuate, recompensarea cu zile libere a acestora, dar si locul de unde este efectuata munca (unii angajati pot munci de acasa).

Referitor la tipul de flexibilitate acordata angajatilor, companiile opteaza in proportie de 76% pentru orarul de incepere si terminare a sarcinilor de serviciu, in timp ce 56% accepta ca salariatul sa munceasca de acasa (cifra se apropie de 70% in companiile cu peste 10.000 de angajati).

Peste 55% dintre respondenti opteaza pentru un alt tip de flexibilizare a programului – orarul part-time.

”Flexibilizarea orarului de munca – in ceea ce priveste ora semnarii condicii si mobilitatea biroului - devine o practica din ce in ce mai prezenta in companii, primita cu bucurie de angajatii care pot impleti astfel viata personala cu viata profesionala intr-un mod echilibrat. De asemenea, poate fi un plus pentru companiile care nu isi permit in acest moment o reajustare a salariilor angajatilor”, sustine Lorrie Lykins, unul dintre realizatorii studiului.

Angajatii care prefera acest tip de program se inscriu in categoria de varsta 24-29 de ani, femeile cerand in proportie de 35%, in timp ce barbatii prefera sa se incadreze in program (numai 6% dintre acestia accepta un program flexibil).

Peste 60% dintre respondenti (69% in cazul celor cu peste 10.000 de angajati) ofera program flexibil angajatilor din vanzari sau celor care trebuie sa indeplineasca sarcini in teren, in timp ce alte 60% dintre organizatii accepta acest program pentru a scuti bugetele de transport sau de relocare stipulate. Alte 47% dintre companii instaureaza politica de flexibilizare pentru a veni in ajutorul femeilor care revin la munca dupa concediul de maternitate.

Insa monitorizarea timpului de lucru si corelarea acestuia cu nivelul de productivitate al angajatului trebuie sa constituie o prioritate pentru angajatori. Astfel, 69% dintre respondenti fixeaza deadline (limita de predare) pentru a masura productivitatea in cazul programului flexibil, in timp ce 66% sunt atente la rata de finalizare a proiectelor. Alte 39% cer angajatilor raport detaliat al activitatii la finalul fiecarui proiect alocat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri