Realizarea proiectului de conectare a Romaniei la sistemul energetic din Turcia este de mare necesitate in conditiile in care excedentul de productie de energie electrica din zona Dobrogea pune in pericol sistemul energetic national, potrivit declaratiilor lui Gheorghe Indre, director in cadrul Transelectrica.
Excedentul de electricitate a rezultat in urma diminuarii consumului industrial, dar si a punerii in functiune a parcurilor eoliene din Dobrogea, in conditiile in care in zona se afla si centrala nucleara de la Cernavoda, cu o putere instalata de 1.400 de megawatti (MW).

Autoritatile au in plan adaugarea a inca doua reactoare nucleare. Cele doua reactoare (3 si 4) vor cumula o capacitate de aproximativ 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala (dezvoltata de reactoarele 1 si 2), care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national. Proiectul de la Cernavoda are o valoare estimata de 4 miliarde de euro.

Transelectrica are in plan implementarea unui proiect de evacuare a excedentului de energie electrica din zona Dobrogea catre Turcia, prin intermediul unui cablu submarin cu o lungime de 400 de kilometri. Investitia se cifreaza la o valoare estimata de 650 de milioane de euro.

"Interesul Romaniei este foarte mare pentru ca prin acest cablu vom evacua energia nucleara de la Cernavoda", a spus Indre, prezent la un forum pe tema cooperarii economice dintre Romania si statele Golfului organizat la Bucuresti de Forum Invest.

Indre a adaugat ca proiectul este fezabil in conditiile in care in Turcia energia este cu 20 de euro mai scumpa fata de cea din Romania.

"Transelectrica a primit cereri de racord la retea pentru proiecte eoliene de peste 32.000 MW. Dintre ele, 11.000 MW au primit avize de racordare", a mai declarat Gheorghe Indre.

Transelectrica este operatorul national de transport si de sistem al energiei electrice.

Citeste si:

Vantul aduce investitii de miliarde de euro: Care sunt solutiile de finantare pentru fermele eoliene?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri