Daca obiectivul relocarii este economia de costuri, Romania prezinta un interes considerabil in regiune, crede Viorel Ghete, managing partner BPI Group in Romania. Astfel, comparativ cu alte state membre UE din zona, in Romania se ofera la acest moment un bun echilibru cost-calitate a fortei de munca.
“Companiile aleg sa-si construiasca aici fabricile, la cost bun (nu neaparat ieftin insa), cu eventuale facilitati oferite de catre stat investitorilor. Pot ulterior acoperi intreaga regiune a Europei centrale cu produsele lor”, explica Ghete.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al flexibilitatii fortei de munca, pana acum, Romania pierdea competitia cu state precum Polonia, Slovacia. Cifrele demonstrau ca Romania era o tara mai ieftina, dar mult mai rigida, cu un model de protectie sociala mai restrictiv decat alte tari din zona (si pe care in plus din punct de vedere financiar nu ni-l puteam permite).

Flexibilitatea muncii in Romania a crescut in mod considerabil de la 1 mai, confirmand locul de frunte al Romaniei pe harta investitiilor straine. De ce? Un investitor industrial poate crea sute de locuri de munca in locatia aleasa. Este profund interesat in ce conditii poate angaja si poate pune la incercare competenta noilor salariati. Este interesat sa poata folosi contracte de munca cu durata mai scurta sau munca temporara pentru varfuri de productie. Este interesat in ce conditii poate suprima anumite locuri de munca daca piata o impune. O investitie industriala are o durata de viata lunga si ca atare, nu poti pune 100 milioane de euro in joc in orice conditii”, spune Viorel Ghete.

Cu toate acestea, mai este inca nevoie de eforturi considerabile pentru eliminarea coruptiei si a perceptiei de coruptie la toate nivelurile.

Aflati aici care sunt cele mai importante mutari de fabrici sau linii de productie realizate de multinationale in favoarea Romaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri