Saracia din comunitatile defavorizate este o greutate care apasa pe umerii parintilor si copiilor, iar nu de putine ori este factorul care duce la abandon scolar. Iulia Pielmus, CEO al Teach for Romania, spune ca una dintre cele mai mari provocari pe care le au profesorii din program sunt legate de aducerea copiilor la ore de curs, iar un motiv pentru care cei mici nu ajung la scoala, banal pentru multi, dar hotarator pentru ei, este lipsa celor necesare, cum ar fi o pereche de incaltaminte.

Teach for Romania este o organizatie non-profit, parte dintr-o retea internationala, a carei viziune este sa le creeze copiilor optiuni de viata printr-o educatie de calitate. Pentru a-si indeplini misiunea, ONG-ul atrage catre meseria de profesor oameni pasionati de educatie, care vor sa predea in scolile din comunitatile defavorizate. Viitorii dascali intra, astfel, intr-un program de mentorat si de training, care le asigura o pregatire la standarde ridicate.

"Teach for Romania nu este despre cifre si note mari, este despre leadership in educatie, si ne dorim sa hranim stima de sine a elevilor, sa le oferim, incredere, speranta. As minti daca as spune ca ne iese intotdeauna sau daca as spune ca este usor. Este greu, profesorii nostri stau seara si se gandesc ca nu le vor ajunge copiii la scoala a doua zi, pentru ca nu au ghete sau sunt trimisi sa munceasca cu ziua sau ca vine iarna si nu au cum sa ajunga in oras", a precizat Iulia Pielmus.

De asemenea, Mihaela Bucsa, profesoara de fizica intr-o scoala generala dintr-o localitate saraca din Brasov, Crizbav, a precizat ca un procent important dintre elevii scolii au saptamani intregi in care nu ajung la cursuri, pentru ca sunt nevoiti sa munceasca, iar unii ajung chiar la abandon scolar, pentru ca trebuie sa munceasca, sa isi intretina familiile.

"Am copii care la 12 ani merg pe santier. Ma suna parintii sa ma anunte ca nu vin copiii la scoala, pentru ca i-au luat cu ei la padure, sa taie lemne. EI spun ca vine iarna grea si sa ii las macar toamna la munca", a explicat Mihaela Busca.

Tot ea a adaugat ca in astfel de comunitati oamenii si-au pierdut increderea ca prin scoala mai poti ajunge sa iti castigi traiul zilnic.

Tara noastra are unul dintre cele mai mari niveluri ale abandonului scolar din Europa. Astfel, o statistica europeana arata ca in 2018, Romania a inregistrat un nivel ridicat al abandonului scolar timpuriu, de 16,4%, cat si o rata scazuta a populatiei cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani care a absolvit invatamantul superior (24,6%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri