Florin Godean, country manager in cadrul companiei de recrutare Adecco Romania, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre haosul de pe piata muncii din Romania anului 2012 si tinta sa de a redeveni liderul pietei de profil.
"Anul 2012 pe piata muncii este haotic, in sensul ca dispar tot companii. Daca pana in 2008 piata era in crestere continua, apoi a inceput declinul, iar munca temporara a ajuns la un minim in luna mai 2009. Dupa o usoara crestere care a durat pana in al patrulea trimestru din 2011, piata a reinceput sa scada pana la inceputul trimestrului al treilea din 2012. (...) Nu a fost un an bun 2012, ridica multe semne de intrebare despre ce va fi. Daca cineva mai indraznea la inceputul anului sa faca o previziune despre 2012, acum este mai greu sa faca o estimare pentru 2013", a declarat Florin Godean legat de piata muncii din anul 2012.

El a adaugat ca nici in celelalte tari din Europa semnalele nu sunt pozitive pe piata muncii.

"Sper ca anul acesta in Romania a fost o curba descendenta a crizei si sper sa urmeze o crestere. Cel putin sunt semnale in Romania ca va urma o crestere, insa din informatiile pe care le avem de la grup despre celelalte tari din Europa, situatia nu va fi la fel de buna. Acest lucru poate fi benefic pentru tara noastra, deoarece intotdeauna cand vestul Europei scade Romania preia, datorita costurilor mai scazute cu forta de munca, dar este greu de prevazut. Practic, in primele luni din acest an, toate companiile cu care am interactionat au spus ca de la grup mesajul a fost sa fie cat mai precauti si sa nu faca investitii, insa semnalele sunt pozitive incepand cu trimestrul al treilea", a explicat Godean.

Recrutarea, pe plus in acest an pentru Adecco. Piata, la coltul opus


"In Adecco a crescut numarul oamenilor plasati la locuri de munca, atat in randul angajilor permanenti, cat si ca angajati pe munca temporara. De la inceputul anului am incheiat peste 3.000 de contracte noi pe Adecco Romania", a detaliat Godean.

Cu toate acestea, el recunoaste ca la nivel de piata lucrurile nu merg la fel de bine.

"Daca ne referim la intreaga piata de plasare de personal lucrurile nu merg foarte bine. Cel mai bun exemplu in acest sens este disparitia Nokia, unde lucrau cateva mii de angajati pe perioada temporara si inca nu a venit nimeni care sa preia acei angajati. Parerea mea este ca piata a scazut sau poate exista o stagnare", a mentionat seful Adecco Romania.

Munca temporara, chiar si pentru profesionisti

"In contextul actual al pietei, chiar daca oamenii sunt profesionisti piata nu le va oferi un post pe masura in curand", a mentionat Florin Godean.

Munca temporara poate fi o varianta buna si pentru profesionisti, conform lui Godean.


"Nu e nicio rusine sa fii angajat temporar. Mai mult, daca ne uitam la un specialist angajat temporar, veniturile acestuia pot fi chiar mai mari decat le-ar primi ca angajat permanent", a mai spus el.

Seful Adecco Romania a precizat ca munca temporara se foloseste in general in industrie, automotive, producerea de electronice, logistica, arii care au perioade de varf in productie, iar personalul de care au nevoie nu necesita o perioada lunga de training.

Potrivit acestuia, angajatii buni ajung sa acopere prin munca temporara intreg anul de activitate si pot obtine diverse calificari.

1 din 3 angajati temporari ramane in companie

Profesionistii care performeaza din functia de angajat temporara are sanse mari sa ramana in companie, conform lui Florin Godean.

"Angajatii buni ajung sa lucreze si intreg anul si pot obtine chiar mai multe calificari. Mai mult, cei care au o anumita expertiza in domeniu pot sa castige mai mult decat un angajat permanent. Companiile au o intotdeauna o fluctuatie si prefera sa pastreze un om care a mai lucrat in companie. Astfel, raman destul de multi in companii, in jur de 30% dintre angajatii nostri raman dupa 3-6 luni. Reprezinta cea mai rapida solutie pentru companii de a inlocui angajatii plecati", a mentionat Florin Godean.

Adecco activeaza in Romania prin doua companii, Adecco Romania si Adecco Resurse Umane, care au obtinut in 2011 o cifra de afaceri de 36,7 milioane euro. Pentru acest an compania isi propune un avans de 30% al afacerilor, cu care spera sa reuseasca sa treaca pe primul loc in randul companiilor de recrutare din Romania.

Principalii competitori ai Adecco sunt companiile de recrutare Lugera, ManpowerGroup si Trenkwalder Sobis.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri