Acum patru ani, primii pretendenti dadeau tarcoale afacerii Mobexpert. Daca ar fi ales sa vanda, Dan sucu ar fi luat pentru un pachet de actiuni un pret de doua ori mai mic decat va lua acum sotia sa, care va iesi din afacere. Cat de scumpe au devenit activele romanesti? Sunt ele supraevaluate?

Nu am ajuns sa discutam despre sume, dar cred ca acum Mobexpert face cel putin dublu, avand in vedere ca profiturile si veniturile s-au dublat de atunci, spune Dan sucu. Fosta sa sotie, Camelia sucu, urmeaza sa vanda pachetul de circa 30% din actiunile Mobexpert pe care il detine pentru o suma estimata de Dan sucu la aproximativ 30 de milioane de euro. De afacere sunt interesati, printre altii, Fondul Romano-American de Investitii sau Enterprise Capital - doi dintre cei mai importanti administratori de fonduri. Sigur ca as fi vrut sa pot sa cumpar eu actiunile, dar nu imi permit acest lucru. Nu am asemenea lichiditati, spune Dan sucu. Totusi, el crede ca vanzarea se va face sub valoarea reala a pachetului de actiuni. Sa vinzi acum inseamna sa nu tii cont de potentialul de crestere al Mobexpert.

Cu ceva mai mult de patru ani in urma, cand s-a incercat prima data privatizarea BCR, ofertele erau atat de mici incat autoritatile au zis pas. La acea vreme, pentru 25% plus doua actiuni din cea mai mare banca romaneasca, BERD si IFC au platit 220 de milioane de euro. Acum, Erste scoate din buzunar 2,7 miliarde pentru 63% din actiuni.

O companie privata si un colos de stat. Doua afaceri care si-au multiplicat valoarea. Au devenit activele romanesti prea scumpe pentru investitori? Periculos de scumpe, sunt de parere unii. Companiile romanesti sunt de multe ori supraevaluate. Preturile la care s-au realizat unele dintre ultimele tranzactii de pe piata sunt destul de mari si pentru investitorii strategici, dar par si mai mari pentru un investitor financiar, spunea recent Jacek Siwicki, managing partner in cadrul Enterprise Investors. Evident, interesul investitorilor de portofoliu este sa obtina un randament cat mai mare la revanzare si sunt interesati de un pret cat mai mic de achizitie. Dar, cresterea valorii activelor romanesti e o realitate. Va mai fi posibil pe viitor un exit la de peste zece ori valoarea investitiei, cum a fost cazul celor de la Advent International in cazul Terapia? Sunt insa cu adevarat supraevaluate activele romanesti?

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23979&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri