In 1 iunie, mai multe localitati din judetele Valcea si Arges au ramas fara curent electric, din cauza unui incident in reteaua electrica. Hidroelectrica arata ca incercarea de a i se transfera o parte din responsabilitate „este tendentioasa si prejudiciabila”, si va cere Transelectrica si CEZ daune in instanta.

Producatorul de energie sustine ca Transelectrica si CEZ incearca sa transfere atentia opiniei publice de la cei responsabili catre Hidroelectrica si ca doar interventia sa rapida a facut sa fie evitata o pana generala de curent, precum cea din 1977.

Pe langa populatia din nordul celor doua judete, au ramas fara energie si mai multe fabrici din Ramnicu Valcea, Curtea de Arges si Campulung Muscel. Totodata, a fost intrerupta o productie de 630 MW aferenta centralelor hidroelectrice de pe raurile Olt, Arges si Dambovita, precum si CET Govora.

Transelectrica, operatorul retelei nationale de transport al energiei electrice, si CEZ, distribuitorul de energie din zona Olteniei, au sustinut ca incidentul s-a produs din cauza ca o linie de transport al electricitatii a fost scoasa din exploatarepentru „lucrari accidentale”. O alta cauza identificata de cele doua companii a fost o productie prea mare de energie in hidrocentralele administre de Hidroelectrica pe raurile Olt, Arges si Dambovita.

„Este inadmisibil ca (…) Transelectrica sa-si indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Arges in vederea toaletarii copacilor”, potrivit Hidroeletcrica. Compania mentioneaza ca hidrocentralele din acea zona nu functionau la capacitate maxima, deci nu ar fi avut cum sa cauzeze defectarea liniei electrice.

Hidroelectrica arata ca linia electrica de transport a fost scoasa din uz tocmai de Transelectrica pentru a „toaleta copacii”. Producatorul de energiei afirma ca aceasta operatiune ar fi putut fi derulata in alta perioada, nu intr-una in care meteorologii au emis atentionari si notificari de coduri galbene, portocalii si rosii de depasire a debitelor multianuale si de inundatii pe mai multe bazine hidrografice din tara.

Astfel de incidente readuc in atentie investitiile mici facute in sectorul energetic romanesc, precum si "darnicia" companiilor de stat cand este vorba de alocarea de dividende. Multe companii cu capital de stat, desi se plang ca nu au bani de investitii, aloca cea mai mare parte a profiturilor ca dividende catre actionari. De asemenea, managerii companiilor de stat primesc bonusuri de performanta care cresc de la an la an.

Sursa foto: Enel Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri