Retailerul suedez IKEA, care urmeaza sa obtina luna aceasta autorizatia de constructie pentru cel de-al doilea magazin din Capitala, a pus pe harta expansiunii primele orase din tara unde isi propune sa construiasca noi locatii. In total, pana in urmatorii noua ani compania vrea sa aiba in Romania noua magazine.

Primul magazin deschis de IKEA in Romania a fost cel din zona Baneasa, Bucuresti, locatie ce a adus, alaturi de magazinul online, afaceri de 514,6 milioane lei in ultimul an financiar, o crestere de 21,5% fata de anul precedent. Aceste cifre se traduc in 3,2 milioane de vizitatori in magazin, respectiv 6,6 milioane de vizitatori unici pe site (un avans de 17%).

Oamenii cumpara din ce in ce mai mult de pe desktop sau de pe mobil. Este cea mai buna crestere inregistrata de cand este IKEA pe piata locala. Mai mult, magazinul din Baneasa a avut cea mai buna evolutie din lume pe gama de food. Am vandut 5.500 de bucatarii, dintr-un total de 17,3 milioane de articole vandute. Cele mai mari vanzari le-am inregistrat la farfuria Oftast cu 311.000 de bucati vandute, respectiv mobilier de sufragerie Besta, cu 80.000 de bucati comercializate”, a spus Stefan Vanoverbeke, retail manager IKEA Europa de Sud – Est.

In anul financiar 2016 au fost inregistrate 103.975 de comenzi online, cele mai multe venind din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si Constanta. Recent, compania anunta ca online-ul a ajuns sa reprezinte circa 10% din business.

In ceea ce priveste productia, oficialul producatorului suedez spune ca IKEA are 20 de furnizori in tara si exporta in intreaga lume mobila, in special canapele, scaune, mese si diferite accesorii.

Aproape 570 de angajati. 300 de noi locuri de munca odata cu magazine IKEA Pallady

IKEA a ajuns in Romania la 569 de angajati, dintre care 264 lucreaza pentru companie de peste cinci ani. 52% dintre angajati sunt barbati si 48% femei, dintre care 50% femei in echipa de management a magazinului IKEA din Baneasa. In luna mai, salariul minim brut a fost majorat cu 47%, pana la 2.000 lei. La aceasta suma se adauga o serie de beneficii printre care bonusul pentru vacanta de 900 lei net si decontarea cheltuielilor lunare de transport, in valoare de pana la 150 lei.

“Nu am intampinat probleme in recrutare, luand in considerare oferta cu care venim pe piata, una dintre cele mai avantajoase din retail. Mai mult, romanii sunt foarte talentati si muncitori, dovada ca fostul manager al magazinului din Baneasa, Vladimir Moga, va conduce magazinul din Belgrad, care se va deschide in vara lui 2017. Si ca el avem multe exemple in grup. (…) Pentru noul magazin IKEA din Pallady vom angaja 300 de persoane si vom incepe procesul de recrutare cu aproximativ un an inainte de deschiderea magazinului”, a mai precizat oficialul IKEA. Afla cine este Stefan Vanoverbeke, cel care lucreaza de peste 20 de ani in cadrul IKEA.

Magazinul IKEA din Pallady – investitie de 80 mil. euro. Extindere in tara

Magazinul cu numarul 2 pe care IKEA il va inaugura cel mai probabil la final de 2018 va ocupa o suprafata de 36.000 mp in zona Theodor Pallady din Bucuresti si va fi cel mai mare din regiunea Europei de Sud-Est.

“La finalul lunii noiembrie vom obtine PUZ-ul pentru acest proiect. Va fi o constructie si un model de magazin nou, cu parcare subterana. Am ales Bucurestiul pentru aceasta investitie intrucat este cea mai mare piata din regiune, cu 4 milioane de consumatori. Desi puterea de cumparare este mai mica decat in Slovenia, de exemplu, piata ca numar de consumatori este mai mare”, a completat Stefan Vanoverbeke.

Pana in anul 2025 IKEA isi propune sa deschida in regiunea Europei de Sud-Est 13 magazine, dintre care 8 se afla in Romania. Astfel, primele orase pe lista expansiunii locale sunt Timisoara, Brasov si Cluj-Napoca.

“Nu am hotarat inca in ce oras vom deschide primul magazin din afara Capitalei, insa estimam ca se va intampla in 2021. Momentan suntem in cautare de terenuri. In functie de ce vom gasi vom vedea si cat urmeaza sa investim in aceste magazine. De regula, bugetul alocat deschiderii unui magazin IKEA este cuprins intre 40 si 100 milioane de euro”, a conchis Vanoverbeke.

Printre principalii concurenti ai IKEA in Romania se numara austriecii de la Kika, Lemet, Casa Rusu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri