La ultima editie Deloitte Romania CFO Survey, dincolo de optimismul directorilor financiari privind cresterea economica si dezvoltarea propriilor afaceri, din raspunsurile lor au reiesit si cateva subiecte care ii ingrijoreaza si care prezinta un risc pentru organizatia lor in urmatoarele 12 luni. Printre acestia, factorul cu cel mare risc pentru business s-a dovedit a fi lipsa personalului calificat.

Andreea Zoescu este senior manager in cadrul Deloitte Romania.

Aproape jumatate dintre respondentii de anul acesta se asteapta la o reducere a ratei somajului in Romania, dar in acelasi timp sunt ingrijorati de lipsa personalului calificat de pe piata muncii din Romania. Altfel spus, forta de munca va creste cantitativ, dar nu si calitativ.

Daca anul trecut doar 12% dintre directorii financiari romani constatau acest factor de risc, anul acesta procentul lor e de aproape patru ori mai mare – 43,5% dintre directorii financiari au pus pe primul loc lipsa personalului calificat intr-un clasament al factorilor cu un potential risc asupra afacerilor locale. Lipsa angajatilor calificati prezinta un risc mai mare pentru business decat presiunea asupra preturilor (39%), instabilitatea legislatiei fiscale si economice (34%) sau cresterea costurilor unei afaceri (32%).

Angajatii calificati nu sunt doar din ce in ce greu de gasit, ci vin la pachet cu costuri tot mai mari. In Europa Centrala, 82% dintre directorii financiari se asteapta la un cost mai ridicat cu proprii angajati in anul care urmeaza, industriile cele mai afectate fiind serviciile profesionale, tehnologie, media, telecomunicatii si industria bunurilor de larg consum. Comparativ, 66% dintre directorii financiari din regiune se asteapta la o crestere a costurilor de productie, astfel ca forta de munca devine cel mai costisitor (dar si cel mai valoros) activ al unei companii.

Majoritatea respondentilor din Europa Centrala au identificat cresterea costului fortei de munca ca fiind factorul principal care duce la o crestere a costului afacerii, cei doi factori fiind strans dependenti.

Insa optimismul directorilor financiari, alimentat de cresterea economica din ultimul an, de modificarile fiscale si de cresterea consumului, nu poate duce la o crestere durabila fara o investitie corespunzatoare in educatie. Unele companii, afectate de lipsa personalului calificat, au pornit sa rezolve singuri aceasta problema. Scoala Profesionala Germana Kronstadt, o initiativa privata in care s-au implicat douasprezece companii din industria auto, pregateste viitorii angajati de care companiile din aceasta industrie au nevoie. Pentru alte organizatii, solutia a fost o colaborare mai stransa cu institutiile de invatamant superior, astfel incat decalajul intre materiile predate la scoala si nevoile reale are companiilor sa fie cat mai mic.

Cat priveste statul roman, ponderea cheltuielilor publice pentru educatie si sanatate din PIB se gaseste sub media Uniunii Europene – conform datelor Eurostat, in 2012 Romania a alocat 2,6% din PIB pentru educatie, in timp ce media investitiilor celorlalte tari din Uniune a fost de 5,3% din PIB. Doar Letonia se gaseste la un nivel similar cu Romania, dar in cazul lor invatamantul tertiar non-universitar profesional si universitar este exclus din acest calcul. O veste buna e ca in 2017 bugetul de stat prevede o crestere a finantarii pentru educatie pana la 6% din PIB, nivel considerat oricum insuficient.

Lipsa angajatilor calificati este o problema reala cu care se confrunta companiile, iar faptul ca prezinta un risc mai mare pentru business decat presiunea asupra preturilor este cel putin ingrijorator – personalul calificat nu poate fi pregatit peste noapte, necesita o investitie de timp semnificativa. Nu este rolul CFO-ului sa gaseasca solutii la o problema de resurse umane, insa cand aceasta influenteaza profitabilitatea unei companii, devine problema tuturor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri