Vaccinarea porcilor impotriva pestei porcine impiedica producatorii din Romania sa exporte carne de porc si produse din carne de porc, dar exista cateva variante in care exportul este totusi permis, cel putin in cazul preparatelor din carne
"Daca materia prima provine din import, produsele din carne de porc se pot exporta, cu conditia ca trasabilitatea acestora sa fie controlata", a declarat pentru NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Danut Apetrei.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat pentru NewsIn ca patronatul nu a aflat nimic in legatura cu variantele posibile de a exporta preparate din carne de porc. "Am solicitat saptamana trecuta Autoritatii Veterinare sa fie permis exportul preparatelor din carne de porc daca materia prima provine din fermele din Romania, unde porcii nu au fost vaccinati, dar nu am primit niciun raspuns", a spus Minea.

Acesta a precizat ca daca este adevarata varianta potrivit careia materia prima din import ar permite exportul preparatelor din carne de porc, efectul ar fi dezastruos pentru crescatorii de carne de porc din tara.

"Crescatorii de porci nu au voie sa exporte carne din cauza vaccinarii porcilor impotriva pestei porcine. Daca procesatorilor le este permis sa exporte preparate facute din carne din import, este clar ca se vor indrepta spre pietele din strainatate, astfel incat crescatorii de porci nu vor mai avea cum sa-si vanda marfa", a mai declarat Minea.

In gospodarii, vaccinarea contra pestei porcine a fost interzisa in anul 2003, iar in complexurile industriale la inceputul anului 2006. Autoritatile veterinare s-au dovedit insa incapabile sa stapaneasca boala si stoparea vaccinarii a condus la aparitia a numeroase focare de pesta porcina.

De la inceputul anului, pesta porcina a evoluat in 317 localitati din 34 de judete. in aceasta perioada, au fost afectati de boala 4.697 de porci, dintre care 3.499 au fost ucisi ca masura de prevenire a bolii, restul de 1.198 murind din cauza virusului.

In cursul lunii octombrie, Comisia Europeana a aprobat planul Romaniei privind obligativitatea vaccinarii porcilor. Reprezentantii Autoritatii Veterinare au considerat ca aceasta masura reprezinta singura varianta de eradicare a pestei porcine si au decis demararea campaniei de vaccinare la inceputul lunii decembrie.

"Nu suntem de acord cu vaccinarea porcilor atata timp cat nu avem voie sa exportam si speram ca Ministerul Agriculturii sa rezolve acesta problema", a declarat pentru NewsIn, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Campania de vaccinare a porcilor impotriva pestei porcine va demara dupa aprobarea proiectului de hotarare de guvern privind eradicarea pestei porcine, propus de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Surse din ANSVSA au confirmat, pentru NewsIn, varianta potrvit careia daca materia prima provine din import, preparatele din carne de porc se pot exporta, dar nu au oferit informatii suplimentare legate de acest subiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri