Alro Slatina este dispusa sa publice contractul de achizitie a energiei electrice cumparate de la Hidroelectrica dar are nevoie de acceptul producatorului de energie, a declarat vicepresedintele companiei, Marian Nastase.
"Publicarea acestui contract imi creeaza un deserviciu major in fata competitorilor mei de pe piata internationala. Aceasta publicare trebuie discutata in Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor", a spus vicepresedintele Alro.

Potrivit lui Marian Nastase, Alro a cerut saptamana trecuta, pe 21 februarie, companiei Energy Holding sa fie de acord cu publicarea actului aditional prin care producatorul de aluminiu cumpara contractul de furnizare a energiei semnat intre Hidroelectrica si Energy Holding, potrivit NewsIn. "Energy Holding a refuzat publicarea, invocand clauza de confidentialitate a contractului. In aceeasi zi, 21 februarie, cei de la Energy Holding au spus ca nu sunt de acord si nu ne-au dat nici o motivatie, de altfel nefiind motivati sa-si justifie refuzul", a mai spus vicepresedintele Alro.

Acesta a adaugat ca Alro a cumparat contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding, pentru ca bancile erau reticente sa finanteze in avans plata energiei electrice catree un trader(intermediar - n.red.) si doreau sa plateasca direct la producator. "A fost semnat un act tripartit, de renuntare intre Energy Holding, Hidroelectrica si Alro, pentru ca ne trebuia si acordul Alro", a spus Marian Nastase.

Potrivit vicepresedintelui Alro, actul tripartit a fost semnat la sediul Hidroelectrica si in acelasi timp s-a parafat si un nou act aditional la contractul dintre Energy Holding si Hidroelectrica, pentru care Alro a cumparat acest contract.

In ianuarie, presedintele PC, Dan Voiculescu a prezentat un memoriu al firmei Alro, care a fost trimis de presedintelui Basescu ministrului Seres, in care ii spunea sa analizeze solicitarea companiei in cazul aceasta se inscrie intre interesele economice ale Guvernului sau ale economiei nationale. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a explicat, la ordinea respectiva, ca este vorba de preluarea de fapt a unui memoriu asa cum sunt prezentate sute de astfel de solicitari de catre companii sau persoane dupa sistemul petitiilor, pe care apoi seful statului le transmite institutiilor de care depinde rezolvarea sau nu a cazurilor respective. Ea a spus ca nu este vorba de o interventie in favoarea companiei Alro, amintind ca un memoriu similar s-a primit si din partea companiei Petromidia, condusa de Dinu Patriciu. Seful statului a explicat, tot la vremea respectiva, ca inscrisul de pe memoriul Alro pe care i l-a transmis ministrului PC Codrut Seres al economiei era un avertisment foarte grav si serios in privinta unor legaturi pe care stia ca ministrul le avea cu persoane care mai apoi s-a dovedit ca erau urmarite de serviciile secrete si care au fost retinute.

Potrivit acestuia, decizia Alro de publicare a actului aditional a fost luata pe "fondul situatiei media". "Au aparut o multime de inexactitati in presa si noi am vrut transparenta. Numai ca, actionarul majoritar al Energy Holding, Societe Bancaire Privee, nu a fost de acord cu publicarea actului aditional", a punctat vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alo.

Acesta a adaugat ca Alro a cumparat contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding, pentru ca bancile erau reticente sa finanteze in avans plata energiei electrice catre un trader(intermediar - n.red.) si doreau sa plateasca direct la producator."A fost semnat un act tripartit, de renuntare, intre Energy Holding, Hidroelectrica si Alro, pentru ca ne trebuia si acordul Hidroelectrica", a spus Marian Nastase. Responsabilul a mai aratat ca, in prezent, Alro deruleaza un contract de achizitie energie cu Hidroelectrica, prin care isi asigura 75% din necesar si unul cu Complexul energetic Turceni (incheiat prin bursa - OPCOM, care expira la 30 iunie 2007) prin care isi asigura 12,5% din necesarul anual.Potrivit unui articol, publicat luni, de cotidianul "Evenimentul Zilei", rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice dintre Alro Slatina si Energy Hiolding s-a facut "pe o valiza de bani", adica pe patru milioane de dolari. Oficialii Alro au refuzat sa comenteze aceste informatii.

EH: Suma data de Alro, o compensatie partiala a pierderii noastre

Suma platita de Alro companiei Energy Holding pentru preluarea contractului cu Hidroelectrica reprezinta "o compensatie pentru incetarea inainte de termen" a acestui acord si acopera "doar partial" pierderea suferita de Energy Holding, potrivit comunicatului transmis NewsIn de trader.

"Precizam ca, in conditiile in care Alro nu avea dreptul sa rezilieze acest contract, ambele parti au ajuns la o intelegere, suma platita de catre Alro companiei Energy Holding reprezentand, in primul rand, o compensatie pentru incetarea inainte de termen a contractului, care insa acopera doar partial pierderea pe care Energy Holding a suferit-o prin renuntarea la acest consumator eligibil, atat in plan comercial, cat si ca imagine", sustine, printr-un comunicat, Energy Holding. Potrivit traderului, "este absurd sa se faca vreo legatura intre Energy Holding si valize de bani".

Comunicatul Energy Holding mentioneaza ca traderul a respectat cu strictete obligatiile asumate in contract, inclusiv clauzele de confidentialitate. "Acesta este si unul dintre motivele pentru care actionarul majoritar al Energy Holding Societe Bancaire Privee a decis, in urma unei analize aprofundate a cererii si implicatiilor acesteia, sa nu dea curs solicitarii Alro Slatina de publicare a actului aditional, invocand clauza de confidentialitate a contractului", mai informeaza sursa citata.

Potrivit Energy Holding, aceasta decizie a fost luata si datorita faptului ca in "contractul de furnizare de energie electrica incheiat intre Energy Holding si Alro Slatina se face referire nu numai la relatiile contractuale dintre cele doua parti, ci si la relatii contractuale ale Energy Holding cu alte parti terte".

Termocentrala va fi gata in doi ani

Termocentrala de 1.000 MWh, pe care intentioneaza sa o construiasca Alro Slatina, ar putea fi gata in aproximativ doi ani, a declarat, luni, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase.

"Specialistii, pe care i-am consultat, ne-au spus ca ridicarea acestei termocentrale si punerea ei in functiune vor dura aproximativ doi ani", a spus Nastase. Potrivit vicepresedintelui Alro Slatina, in prezent, producatorul de aluminiu pastreaza confidentialitatea locatiei alese pentru aceasta termocentrala. "Efectuam studii de prefezabilitate si locatia poate fi schimbata in functie de rezultatele acestora", a argumentat responsabilul Alro. "Noi avem nevoie de predictibilitatea pretului la energie pe 20 de ani. Ne trebuie independenta energetica", a explicat Marian Nastase.

El a mai aratat ca Alro nu a luat inca o decizie daca renunta sau la nu la implicarea in proiectul de constructie a reactoarelor nucleare trei si patru de la Cernavoda. "Termocentrala este mai avantajoasa, dar inca nu am decis nimic", a subliniat Nastase. Vicepresedintele Alro Slatina a mai afirmat ca societatea a investit, pana in prezent, peste 150 de milioane de dolari in cresterea eficientei energetice la fabrica de aluminiu, reducand la maximum consumul de electricitate.

Potrivit reprezentantilor Alro, energia acopera peste 35% din costurile de producere a aluminiului. Alro consuma, in prezent, aproape 8% din consumul total de electricitate din Romania, adica aproximativ 3,8 TWh.

Alro vrea sa construiasca o centrala termoelectrica cu o capacitate de productie de 1.000 MW, investitia fiind evaluata la circa un miliard de dolari, declarau, la jumatatea lunii februarie, oficiali ai companiei. Electricitatea produsa de termocentrala va fi utilizata de unitatile din cadrul grupului pentru productie de aluminiu si de bunuri cu valoare adaugata mare. Potrivit reprezentantilor Alro, in ultimii zece ani costurile cu achizitionarea energiei electrice au crescut cu peste 135%. Responsabilii Alro mai aratau ca termocentrala ar trebui sa aiba o putere de 1.000 de MW, pentru ca intentioneaza sa mai construiasca o fabrica de aluminiu si are nevoie de electricitate si pentru aceasta.

Compania Alro Slatina a inregistrat, in 2006, un profit net preliminat de circa 134,7 milioane dolari, de peste trei ori mai mare decat in 2005, in principal ca urmare a dublarii pretului tonei de aluminiu.

Alro este cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania. Capacitatea sa de productie instalata este de peste 260.000 de tone anual. Alro este o societate pe actiuni, cotata la Bursa de Valori Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri