Companiile din transport si telecomunicatii acapareaza 40% din topul firmelor care prezinta cel mai mic risc comercial, clasificate in functie de cifra de afaceri, se arata intr-un studiu realizat de Coface Romania.
Top Best Rating, aflat la a doua editie, isi propune monitorizarea evolutiei riscului mediu pe sectoare de activitate.

Din cifra de afaceri cumulata a companiilor care au intrat in top, domeniul transportului si telecomunicatiilor acapareaza 40% din total, in timp ce agricultura doar 1%, mai reiese din acest studiu.

Din punct de vedere al repartizarii geografice, 51% din firmele din Top Best Rating sunt inregistrate in Bucuresti si Ilfov, avand 78% din cifra de afaceri totala a companiilor premiate. La polul opus sta Oltenia, care intra in clasament cu doar doua firme. Partea de sud-est a tarii are cea mai mica pondere in cifra de afaceri, de doar 0,88%.

Scopul Top Best Rating este de a premia cele mai sigure companii din Romania care au probabilitate minima de a intra in incapacitate de plata pe parcursul unui an. Firmele din top sunt candidatele ideale pentru banci, societati de leasing, creditori si investitori, in conditii de siguranta maxima, potrivit Coface Romania.

Selectarea companiilor se bazeaza pe bilanturile oficiale ale societatilor, folosindu-se un model statistic de praguri bazat pe clasele de risc Coface. Studiul are in vedere atat indicatori economici calitativi si cantitativi, cat si tipul de bilant depus de societati si activitatile economice conform clasificarii CAEN.

Topul a fost realizat pe baza situatiilor economico - financiare oficial inregistrate in decembrie 2005. Selectarea firmelor s-a realizat pe baza tipului de bilant, fiind incluse companiile care depun situatia financiara conform Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene, cele care depun bilant simplificat si bilant tip microintreprinderi. In realizarea topului nu au fost luate in considerare regiile autonome, societatile nationale, societatile de intermediere financiara (banci, asiguratori, etc), companiile din domeniile energetic (producatorii de energie), sanatate, invatamant.

La realizarea acestui top au fost analizate 531.849 active la data de la 31.12.2005, dintre acestea fiind excluse companiile cu datorii la bugetul de stat sau pierderi. Pentru a determina firmele cele mai sigure din fiecare categorie, s-a luat in calcul un model statistic de praguri pentru gradul de indatorare, solvabilitate, lichiditate, care trebuiau trecute simultan de catre o companie pentru a fi considerata ca prezentand un risc comercial minim. Criteriile suplimentare de eligibilitate au fost profitabilitatea firmelor si lipsa platilor restante la bugetul statului. Ultimul criteriu luat in calcul a fost unul de marime, si anume volumul activitatii intreprinderii (cifra de afaceri inregistrata la sfarsitul anului 2004).

In cadrul fiecareia dintre cele trei sectiuni, clasificate dupa tipul de bilant depus, au fost premiate sapte categorii grupate pe activitati economice : agricultura, industria extractiva, industria prelucratoare, constructii, comert, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii si alte servicii.

Coface Romania este lider pe piata romaneasca in domeniul managementului de risc, in portofoliul acesteia regasindu-se produse si servicii precum asigurari de credit, rapoarte de credit, recuperare de creante comerciale, servicii de urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing, consultanta de risc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri