Iasiul ar putea deveni destinatia finala, in 2009, pentru investitiile din domeniul farmaceutic, imobiliar sau industria textila, daca administratiile publice locale si centrale se vor transforma intr-un factor decisiv in atragerea acestora, considera avocatul coordonator al SCA Carp, Cerasela Carp.
Cea mai saraca euro-regiune din Uniunea Europeana, regiunea Nord-Est a Romaniei, ar putea fi transformata intr-o oportunitate unica pentru investitorii straini interesati sa deruleze afaceri in zona Moldovei, daca, din 2009, noile administratii publice locale si centrale se vor transforma intr-un factor decisiv in atragerea acestora, a declarat avocatul coordonator al casei de avocatura iesene Carp.

"Pe hartie exista proiectul autostrazii Iasi - Targu Mures, care ar urma sa lege, din punctul de vedere al infrastructurii, Moldova de zona Ardealului. Apoi, avem speranta finalizarii extinderii si modernizarii Aeroportului Iasi, care ar trebui sa impulsioneze traficul aerian catre capitala Moldovei. Si nu in ultimul rand, merita subliniata investitia facuta de compania americana Delphi care a ales centrul universitar Iasi datorita potentialului uman oferit", a spus Cerasela Carp, citata de NewsIn.

De asemenea, avocatul iesean a subliniat ca potrivit unei Hotarari de Guvern, recent adoptate, firmele mari vor beneficia de ajutor de stat daca realizeaza investitii de cel putin 100 de milioane de euro si creeaza minimum 500 de locuri de munca. Astfel, pana in 2012 sunt alocate 575 de milioane de euro, iar aproximativ 20 de intreprinderi mari urmeaza sa beneficieze de aceasta schema de ajutor de stat.

"Pe cale de consecinta, avem toate premisele necesare sa consideram Iasul si anul 2009 ca destinatie finala a investitiilor straine in domeniul farmaceutic, urmeaza privatizarea Antibiotice Iasi, in domeniul imobiliar, Iasul nu are niciun parc industrial, pe cand Clujul are deja patru, in domeniul media si IT, in domeniul industriei textile si cel al serviciilor creative", a mai spus avocatul coordonator al casei de avocatura Carp.

Din perspectiva Ceraselei Carp, domeniile cele mai atractive pentru investitorii straini si romani in zona Moldovei sunt cele de real estate & constructii, industria componentelor auto, alimentar, hotelier, IT si call-center, precum si cel al serviciilor creative.

In privinta evolutiei avocaturii de business din aceasta regiune, avocatul Ceraseal Carp considera ca aceasta se afla inca la inceput de drum atat din cauza mediului economic cat si din cauza slabei colaborari dintre autoritatile publice si mediul privat.

"Evolutia modesta a avocaturii de business in zona Moldovei a fost determinata de slaba interactiune/relatie de colaborare dintre autoritatile publice locale si mediul de afaceri privat, respectiv cabinetele specializate pe avocatura de business. Din pacate, conceptul de parteneriat public – privat mai are mult de asteptat pana va deveni o constanta a mediului economic local si regional", a declarat Carp.

Aceasta a subliniat ca piata avocaturii de business din zona va avea un potential mare de dezvoltare in urmatorii 5 – 10 ani.

"Decizia firmelor de avocatura din Capitala de a se extinde in provincie a insemnat, in primul rand, o decizie de a-si urma clientii din propriul portofoliu in teritoriu, dar si o incercare de a-i convinge pe oamenii de afaceri locali de necesitatea protejarii legale a business-urilor pe care le conduc", a mai spus Cerasela Carp. Potrivit acesteia piata serviciilor de consultanta isi urmeaza directia naturala si anume extinderea si consolidarea in teritoriu.

Pentru 2008, casa de avocatura Carp estimeaza un o crestere a cifrei de afaceri cu 20%. In privinta ponderii departamentelor in realizarea cifrei de afaceri, deparamentul de real estate & constructii furnizeaza 30 % din aceasta urmat de comert electronic, media & IT cu 25 %, achizitii & fuziuni 25 % si cel de litigii comerciale si procedura insolventei cu 20 %.

De asemenea, casa de avocatura intentioneaza in aceasta toamna sa-si extinda echipa de colaboratori.
In ultimii doi ani, principalele tranzactii ale cabinetului de avocatura Carp au fost in domeniul real estate & constructii, comert electronic, media & IT si achizitii & fuziuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri