Oamenii de afaceri de pe piata locala sunt de parere ca profitul ar trebui sa fie principala preocuparea a companiilor, indiferent de contextul economic. Pe de alta parte insa, specialistii in resurse umane considera ca managerii ar trebui sa-si construiasca strategia viitoare de business in jurul oamenilor si nu al cifrelor, asa cum s-a intamplat pana la instalarea crizei economice.
"Profitabilitatea ramane principalul scop al companiilor, in ciuda situatiei din piata, pentru ca pe asta se bazeaza capitalismul. Un alt scop al companiilor este de a avea angajati pregatiti, care sa genereze profit. Eu nu pot sa angajez oameni, daca nu am profit, doar de dragul de a angaja. Statul se ocupa de ajutorul de somaj, nu eu", a declarat Petru Vaduva, CEO al Tiriac Holding, unul dintre cei mai importanti angajatori din economie.

Vaduva, 48 de ani, a fost numit la conducerea mamutului Tiriac Holding la inceputul acestui an, in cariera sa lucrand pentru Bear Stearns sau JP Morgan. El a inlocuit-o la conducerea grupului pe Anca Ioan. Cele mai importante businessuri ale grupului, cu afaceri totale de 0,9 – 1 miliard in 2007 sunt in zona de auto, servicii financiare si investitiile in real estate.

Vaduva adauga ca nu-l intereseaza ca angajatii pe care ii are in subordine sa fie prieteni unii cu alti, ci doar sa fie cat mai productivi, pentru a indeplini obiectivele pe care si le-a propus compania. "Nu am nevoie de prieteni la serviciu, ci de oameni competenti cu care sa pot lucra bine, ca sa ne putem lua salariile. Cu prietenii poti sa stai acasa sau in alta parte", mentioneaza seful Tiriac Holding.

Angajatii companiilor ar trebui sa fie stimulati financiar sa-si pastreze un nivel ridicat de productivitate nu doar daca ating sau depasesc un target de vanzari. Stimularea financiara ar trebui sa vina si in cazul in care salariatii unei organizatii decid sa scada costurile din proprie initiativa. "Haideti sa-i bonificam pe acei oameni care sunt preocupati sa reduca nivelul costurile companiei. De exemplu, cei care nu uita sa stinga lumina dupa ce s-au folosit de ea ar trebui sa primeasca o recompensa”, spune Florin Andronescu (foto), proprietarul retelei de clinici medicale private Sanador.

Andronescu este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata locala, numele sau fiind asociat cu dezvoltarea si vanzarea unor companii ca Flanco sau Credisson. De asemenea, omul de afaceri investeste si in brokerul de credite Kiwi Finance si in cel de asigurari private Sanas.

Andronescu este un lider care a reusit sa faca business in perioada de criza economica din Romania de la sfarsitul anilor ’90. "Am trait o perioada dezastruoasa intre 1996 si 1999, cand inflatia a fost de 300%, iar leul se devaloriza cu 120-140% si nu ajuns la faliment . Criza actuala va trece asa cum a trecut si cea de atunci", subliniaza Florin Andronescu.

Spre deosebire de orientarea managerilor spre profit, specialistii in resurse umane sunt de parere ca nu profitul ar trebui obiectivul unui companii, ci crearea de plus valoare pentru proprii angajati, cat si pentru comunitate. "Criza pleaca de la actionariat, nu de la managementul de executie. Intregul sistem capitalist a fost rapit de o clica de oameni, care stia de aceasta criza cu mult inainte de instalarea ei, dar acei oameni nu au spus nimic din lipsa de moralitate sau de integritate", afirma Radu Furnica, unul dintre cei mai vechi si mai mai cunoscuti recruiteri de executivi de pe piata locala, in cadrul unei conferinte organizata de Ziarul Financiar.

Furnica este presedinte si CEO al Leadership Development Solutions (LDS), partenerul de pe piata locala a Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari firme de executive search din lume. Mai mult, specialistii in resurse umane cred ca daca o organizatie renunta la angajati fara a-si analiza cu atentie businessul, lucrurile pot merge din rau in mai rau. "Daca vrei sa reduci nivelul consturile nu trebuie sa pui presiune pe organizatie, ci sa redefinesti performantele. Recalibrarea performantelor se poate face daca ai viziune ca lider, daca reusesti sa stabilesti niste obiecte, dar si niste sisteme de recunoastere si recompense pentru angajatii tai", spune Costea Dumitrescu, partener Ascendis, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de training, cu afaceri de 4,3 milioane de euro in 2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri