Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva vrea sa acceseze, in 2009, prin Programul Operational Sectorial de Mediu circa 25 de milioane de euro din bani europeni pentru dezvoltarea a 22 de parcuri nationale din administrare, a declarat sef serviciului arii protejate Romsilva, Mircea Verghelet.
Aflat la sarbatoarea " Ziua Europeana a Parcurilor" Mircea Verghelet a declarat ca Romsilva a derulat in 2008 programe pentru parcurile nationale din ariile protejate de 4,5 milioane euro din fonduri europene.

"Vrem sa accesam 25 de milioane de euro, in 2009, tot prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Anul acesta, fata de 2008 suma este mai mare pentru ca intram cu proiecte de infrastructura care sunt mai consistente, iar costurile de implementare sunt mai mari" a spus Verghelet, citata pentru NewsIn.

Potrivit acestuia, banii vor fi folositi pentru dezvoltarea celor 22 de parcuri, imbunatatirea infrastructurii si infiintarea de centre de vizitare, bani pe care Romsilva nu poate sa-i asigure din bugetul propriu.

"Functionarea de zi cu zi a parcurilor poate fi suportata din bugetul Romsilva intrucat anual sunt alocate trei milioane de lei pentru acestea. Insa, pentru toate proiectele de imbunatatire sunt necesari bani europeni" a percizat Mircea Verghelet.

Directorul in cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) Olga Georgescu a declarat ca odata cu retrocedarea padurilor fostilor proprietari, Romsilva a ramas fara o parte importanta din padurile de productie de material lemnos, explicand astfel necesitatea absorbtiei fondurilor comunitare.

"RNP prin retrocedarile padurilor care au permis proprietarilor sa isi aleaga suprafetele de padure din orice zona dorita a dus Romsilva in situatia de a ramane fara suprafetele de padure cu potential mare privind materialul lemnos recoltat. Astfel, regia a ramas in mare parte cu padurile cu functii preponderent de protectie, veniturile au scazut, iar pentru dezvoltarea ariilor protejate este necesara accesarea tuturor resurselor financiare permise de UE" a declarat Olga Georgescu.

In cadrul Zilei Europene a Parcurilor care se sarbatoreste in fiecare an, in data de 24 mai, Parcul National Retezat a primit "Diploma Europeana pentru Arii Protejate" de la Consiliul Europei inmanata de membru al Consiliului European Francoise Barner, care a mentionat ca parcul este asezat sub patronajul CE pana in anul 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri