Compania de automatizari industriale Imsat Bucuresti si-a bugetat pentru 2009 o cifra de afaceri de circa 80 mil. euro, in scadere cu 25% fata de 2008, din cauza reducerii investitiilor in sectorul constructiilor, pe fondul crizei financiare.
Aceasta este prima scadere pe care o vor inregistra afacerile companiei incepand cu 2006, dupa o perioada de cresteri anuale de minimum 38%.

“Criza financiara a insemnat reducerea investitiilor in sectorul constructiilor, ceea ce a afectat si businessul Imsat. Totusi, nu cred ca noi am fost foarte afectati de aceasta criza, chiar si in conditiile in care vom inregistra o scadere de 25% a afacerilor, avand in vedere ca anul acesta am finalizat doua contracte in Cameron si Letonia, iar banii vor intra in bilantul din 2010. Ma astept insa ca 2010 sa fie mai rau, atat pentru noi, cat si pentru constructii, pentru ca nu sunt bani”, a declarat, pentru Wall-Street, Stefan Varfalvi, presedintele si directorul general al companiei.

Imsat Bucuresti a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 391,1 milioane de lei (106 mil. euro), in crestere cu 38% fata de 2007.

Contractele din Cameron si Letonia, care au fost incheiate recent, au vizat lucrari de constructie la doua fabrici de ciment. Compania a reusit sa semneze anul acesta un singur contract extern, de 10-11 milioane de euro, pentru efectuarea unor lucrari de constructii in Azerbaijan.

Pe langa activitatile externe, clientii traditionali ai Imsat Bucuresti sunt SNCFR, Metrorex sau RATB, precum si companiile de ciment detinute de gigantii mondiali Holcim, Lafarge si HeidelbergCement pe piata locala.

“Continuam sa lucram cu clientii de stat, dar foarte putin pentru ca, de exemplu, nu exista proiecte in ceea ce priveste calea ferata, chiar daca exista necesitate. Cei mai multi bani, ca pondere in cifra de afaceri din primele noua luni, au fost adusi de serviciile pe care le-am facut fabricilor de ciment, mai ales din strainatate. Contractele cu fabricile locale de ciment ne-au adus doar 2-3 milioane de euro”, afirma Varfalvi.

El spune ca producatorii locali de ciment au investit in capacitatile de productie mult mai putin decat ar fi facut-o daca nu ar fi fost criza.

Germanii de la HeidelbergCement, care activeaza pe pietele de ciment, betoane si agregate, au investit anul acesta 60 de milioane de euro in Romania, mare parte din suma fiind destinata finalizarii proiectului de dublare a capacitatilor de productie, proces inceput in 2008.

De asemenea, Holcim Romania, subsidiara locala a elvetienilor de la Holcim, anunta la inceputul anului un buget de investitii de 33 de milioane de euro pentru 2009, 25 de milioane de euro urmand a fi destinate modernizarii unitatii de productie de la Campulung.

“Industria cimentului este un barometru pentru evolutia economica a Romaniei. Pana cand consumul de ciment nu-si va reveni, nici economia nu se va repune in miscare”, subliniaza Varfalvi.

El adauga ca, datorita contractelor straine derulate in acest an, Imsat Bucuresti va continua sa faca profit si in 2009, mentionand insa ca acesta ar putea inregistra o scadere proportionala cu declinul cifrei de afaceri.

Anul trecut, compania a avut un profit net de 2,7 milioane de euro, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante.

“Consider ca 2010 va fi un an mai greu decat 2009, avand in vedere si ceea ce se petrece in prezent la nivel politic. Perioada de inceput a anului viitor pare destul de rea. S-ar putea sa fim nevoiti sa recurgem la cateva sute de disponibilizari, chiar daca ne dorim ca asta sa fie ultima solutie pe care sa o luam. Pana atunci, incercam sa castigam cat se poate de multe contracte”, spune Varfalvi.

In prezent, compania are 1.600 de angajati, cifra similara cu numarul salariatilor de la inceputul anului. Actionarul majoritar al Imsat este grupul francez SNEF.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri