La mai putin de o jumatate de an de la primele zvonuri privind posibila intrare in faliment a companiei fratilor Penescu, actionariatul PIC a anuntat saptamana aceasta intrarea in insolventa, un pas previzibil odata cu demararea unui amplu proces de restructurare care a taiat deja de pe lista 1.500 de angajati si a ras de pe harta PIC trei hipermarketuri.
Vestile despre dificultatile cu care se confrunta retailerii romani pe timp de criza au inceput sa se inteteasca inca din din primele luni ale anului, cand consumul dadea semne de letargie. Privita initial ca un semn al aglomerarii pietei – retailerii au pompat in primul semestru in jur de 100 de milioane de euro in expansiunea retelelor, scaderea pietei a devenit evidenta si mai apoi s-a acutizat. La jumatatea anului era clar ca PIC nu mai avea cum sa inregistreze cresteri ale vanzarilor, iar datoriile s-au acumulat pana la un nivel la care conducerea PIC a trebuit sa se declare invinsa si sa ceara declansarea procedurii de insolventa.

“PIC a luat aceasta hotarare din cauza scaderii cererii pe piata interna si a reducerii vanzarilor cu 30% in acest an, dar si din cauza presiunilor din partea creditorilor”, a declarat Claudia Rusu, directorul de marketing al hipermarketurilor PIC. Pana la momentul publicarii articolului, oficialii PIC nu au furnizat date concrete cu privire la valoarea la care se ridica datoriile totale, precizand doar ca cele mai multe dintre ele sunt catre furnizori.

Primele victime ale crizei prin care trece PIC au fost angajatii, conducerea retelei disponibilizand, de la inceputul anului si pana in prezent peste jumatate dintre acestia, ajungand la un numar de 1.700 in prezent. O prima “transa” de concedieri a fost anuntata la inceputul lui septembrie, cand 1.500 de salariati au fost eliminati de statele de plata. La momentul respectiv, reprezentantii PIC nu preconizau noi disponibilizari. “Nu ne planificam disponibilizari suplimentare de personal, insa ne gandim la masuri de eficientizare a afacerii care ar putea avea un impact neplacut si asupra angajatilor. In functie de cum evolueaza piata se va lua in calcul acest lucru”, declara in septembrie directorul de marketing de la hipermarketurile PIC.

Masurile de eficientizare demarate la jumatatea anului au presupus atat contractii de personal, cat si reduceri de costuri (combustibil, energie, consumabile, echipamente, marketing). In plus, oficialii PIC au mai anuntat ca sunt dispusi sa vanda si anumite active (terenurile pe care se afla hipermarketurile se afla in proprietatea grupului), dar si sa inchirieze 30% din suprafata totala de 30.000 de metri patrati de care cele cinci hipermarketuri dispuneau. “Pana acum, niciun spatiu de parcare nu a fost inchiriat”, a declarat Claudia Rusu. Suprafetele inchiariate nu ar fi avut un impact major asupra lichiditatilor, dar ar fi crescut traficul din magazine.

Daca in septembrie conducerea PIC estima o depreciere cu 15-10% a pietei de retail, in prezent PIC se confrunta cu o scadere a veniturilor de 30%, un trend descendent ce s-ar putea accentua pe fondul adancirii crizei. In plus, din cele cinci hipermarketuri ale retelei, fratii Penescu au ramas cu doar doua, dar nici acestea nu dau semne de revitalizare. "Lucram la un nivel minim de personal, cu cei 1.700 de oameni ramasi in companie, disponibilizarile facute pana acum vizand in proportie de 70-80% sectorul de retail", a spus pentru Wall-Street Claudia Rusu.

Din cele cinci hipermarketuri detinute initial la Pitesti, Craiova, Calarasi, Braila si Oradea, acum mai functioneaza doar cele de la Pitesti si de la Craiova. Potrivit relatarilor din presa locala, nici in cele doua magazine ramase afacerile nu merg prea bine, iar salariatii isi incaseaza cu greu salariile. Astfel, anagajatii hipermarketului din Craiova au protestat in luna iulie pret de cateva ore pentru ca nu-si primisera inca drepturile salariale pe ultima luna.

Situatia grupului de firme, care are si activitati in productie, comert si distributie produse alimentare, transport marfa, constructii si taximetrie, s-a complicat odata cu arestarea din aprilie a lui Cornel Penescu (foto), ca patron al FC Arges, in dosarul “Mita pentru arbitri”. Desi pledoaria apararii a argumentat necesitatea eliberarii lui Penescu pe motiv ca in caz contrar mii de salariati ar putea fi dati afara, Cornel Penescu se afla si in momentul de fata in inchisoare.

Ingenuncheat de datoriile mari, cu unul dintre proprietari inchis si cu o piata a retailului comprimata de scaderea puterii de cumparere si nesiguranta zilei de maine, care ar fi sansele PIC de a depasi momentul si de a se repune pe o traiectorie ascendenta? Se pare ca cea mai buna solutie ar infuzia de capital, dar intrebarea care se pune mai departe este de la cine ar putea veni “salvarea” in conditiile in care si investitorii, cel putin cei strategic, sunt destul de sceptici sa investeasca pe timp de criza si mai ales in jucatori aflati in dificultate.

O tranzactie incheiata recent ne ofera o vedere asupra pietei de M&A din retailul romanesc, deosebit de saracacioasa anul acesta. Este vorba despre un deal incheiat saptamana trecuta, prin care polonezii de la fondul de investiii Enterprise Investors au preluat controlul asupra supermarketurilor Profi pentru 66 de milioane de euro. Situatia este, cu siguranta, total diferita si asta pentru ca lantul de supermarketuri a fost unul dintre “performerii” sectorului anul acesta, cu perspective de crestere a veniturilor cu 40%, pana la 210 milioane de euro.

Intr-un interviu acordat Money Express in aprilie 2007, fondatorii PIC spuneau ca tocmai refuzasera o oferta de preluare de 60 de milioane de euro din partea Carrefour. O oferta care, in momentul de fata, are putine sanse sa se reitereze sau sa concretizeze. La fel de putine sanse se pare ca are si planul fratilor Penescu de a extinde reteaua cu pana la 10 noi hipermarketuri in urmatorii ani. Fara finantare si fara sprijinul unui grup international, tot mai multe business-uri locale de retail cu greu supravietuiesc crizei economice. O dovedesc, cu fiecare stire, lanturile Spar, Trident sau Ethos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri