Romania ocupa primul loc in Europa si penultimul loc in top 10 tari din lume in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor, conform raportului global de remunerare pe posturile de management realizat de gigantul in consultanta si management Hay Group.
Romania se afla in fruntea clasamentului european si pe locul 9 la nivel mondial pentru al doilea an consecutiv, atat in privinta puterii de cumparare a managementului, cat si a diferentei salariale dintre top manageri si angajatii in functii administrative, potrivit Alinei Popescu, reward manager in cadrul Hay Group Romania.

“Aceasta pozitionare nu ne-a surprins si se explica prin taxa unica de 16%, mult mai mica decat in tarile din Europa de Vest, dar si de costul vietii mai scazut din Romania, comparativ cu a tarilor din Europa Centrala”, afirma Alina Popescu.

Astfel, diferentele salariale intre angajatii pe functii administrative si management sunt cele mai mari din Europa, un executiv castigand de 10 ori mai mult decat un simplu angajat.

Incepand din anul 2008, dinamica promovarilor la nivel de management s-a schimbat. Executivii romani au fost preferati de actionariat, fata de acum doi ani, cand expatii dominau piata fortei de munca la nivel de management. Pentru un sef roman, companiile au oferit pachete salariale cu pana la 30% mai mici decat pentru expati.

Top 5 tari cu cea mai mare putere de cumparare sunt statele din Orientul Mijlociu, tari cu zacaminte mari de petrol si fara taxe, devansand tarile dezvoltate - UK, SUA si Europa de Vest. Primele ocupante ale topului tarilor cu cea mai mare putere de cumparare la nivel executiv sunt Quatar (locul 1) , Kuweit (2), Emiratele Arabe Unite (3), alaturi de Arabia Saudita (6) si Chile (7).

La polul opus, Bulgaria ocupa locul 55 din 56 de tari prezente in raport, in timp ce India se regaseste la coada clasamentului. Tari precum SUA si UK ocupa locurile 30 si respective 43 in top.

Harry Meintassis, general manager Hay Group Romania, afirma ca diferenta dintre puterea de cumparare a managerilor din tarile cu o economie in curs de dezvoltare si cei din tarile cu o economie deja matura probabil va creste in urmatorul an.

“Efectele crizei inca nu s-au resimtit indeajuns de mult in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor. In tari unde guvernele au crescut cheltuielile publice pentru a ajuta sectorul privat sa “depaseasca furtuna” va exista o crestere simtitoare a impozitelor si a costului vietii. Abia atunci se va face simtit impactul adevarat asupra veniturilor raportate la cheltuieli, lucru cel mai probabil a se intampla in urmatorii cativa ani”, subliniaza Meintassis.

Raportul global de remunerare pentru posturile de management include date din 56 de tari si analizeaza cei doi indicatori ai pietei de talente: puterea de cumparare a executivilor si diferenta de salarizare dintre posturile la nivel de management si functiile administrative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri