Salariu mediu brut anual de 59.000 de dolari (49.000 de euro). Acces gratuit la sute de cercetari in matematica apartinand Harvard University (SUA), una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume, precum si la cele mai moderne laboratoare de studiu.
Asa arata, pe scurt, avantajele de care poate beneficia un roman care a obtinut rezultate excelente pe perioada studiului in SUA. Comparativ, cel mai bine platiti angajati din sistemul educational din Romania sunt anumiti rectori, care pot ajunge la venituri (salariu, cercetare si diverse indemnizatii) lunare de 4.000 -5.000 de euro.

“In acest moment, nu m-as intoarce in Romania, deoarece aici nu exista conditiile necesare pentru ca sa intreprind activitati de cercetare cat de cat oneste. Aceasta este principala cauza pentru care prefer sa muncesc in strainate. Decat sa fiu un cercetator frustrat in Romania, mai bine unul de succes in SUA”, spune Corina Tarnita, 27 de ani, declarata studentul roman al anului 2009 in SUA de catre Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), o organizatie non-guvernamentala care faciliteaza contactele intre romanii care studiaza in strainatate.

Tarnita a fost acceptata la Harvard in 2002, unde a studiat ciclul de licenta, masterul si doctoratul.

“Nu am platit pentru studii, ci am invatat gratis, beneficiind de mai multe burse. Daca nu as fi avut aceste avantaje, m-ar fi costat circa 40.000 de dolari doar fiecare an de facultate, in vreme ce doctoratul circa 70.000 de dolari”, afirma Tarnita, care lucreaza in prezent ca cercetator in matematica la Harvard.

Circa 50.000 de romani studiau in strainatate la inceputul anului universitar 2009/2010, potrivit estimarilor LSRS, printre destinatiile externe favorite fiind Franta, Marea Britanie si Statele Unite.

Pe de alta parte, in perioada 2004-2007, circa 85.000 au ales sa studieze in strainate, potrivit unei analize realizate de Educativa, un grup de organizatii nonguvernamentale si companii private care promoveaza proiecte de dezvoltare pentru tineri.

“Circa 60-80% din cei care studiaza in strainate si-au manifestat intentia de a se intoarce in Romania dupa ce vor termina scoala. Nu stiu insa cati se vor intoarce practic in Romania, avand in vedere conditiile pe care le gasesc aici si faptul ca nu-si pot gasi locuri de munca pe masura competentelor pe care le dobandesc”, spune Sebastian Burduja (foto) , presedinte LSRS.

Unul din motivele pentru care absolventii romani de la univesitatile de top din strainate nu-si gasesc loc pe piata locala a fortei de munca este lipsa de implicare a companiilor in procesul de recrutare.

“In continuare, Romania este dominata de nivel de senior management de expati. Acest lucru se intampla atat pentru ca marile multinationale de pe piata locala fie nu gasesc romani suficienti de competenti in tara, fie pentru ca nu pot sa-i integreze pe romanii din strainate”, afirma Andrei Caramitru, managing partner al biroului din Romania al McKinsey, una dintre cele mai puternice firme globale de consultanta in management.

Caramitru, fiul celebrului actor Ion Caramitru, in prezent directorul Teatrului National din Bucuresti, a trait vreme de 14 ani in Elvetia, iar din octombrie 2007, conduce biroul local al McKinsey.

LSRS numara pana in prezent peste 2.100 de mebri si are filiale in 20 de tari din intreaga lume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri