Dragos Damian, CEO-ul producatorului clujean de medicamente Terapia Ranbaxy, unul dintre cei mai mari jucatori locali, crede ca anul viitor va fi unul extrem de complicat pentru piata interna, in conditiile acutizarii problemelor legate de finantarea din sistemul sanitar.
Piata farmaceutica romaneasca reprezinta inca o oportunitate, avand in vedere ritmul de crestere anual mediu de 20% inregistrat in intervalul 2005-2009. Sectorul are “toate sansele sa creasca” in urmatorii ani, de la nivelul de circa 8 miliarde de lei din prezent pana la 10 miliarde de lei, considera Dragos Damian (foto).

In ciuda crizei, care a acutizat problemele sistemului precum slaba finantare publica si prelungirea termenelor de plata a medicamentelor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru farmacii si, mai departe pe lant, spre distribuitori si producatori/importatori, Dragos Damian a declarat ca nu se asteapta ca mari jucatori farma sa iasa de pe piata.

Riscul de exit exista insa pentru unele medicamente, mai ales pentru cele cuprinse pe listele de compensare a produselor farmaceutice incluse in programele nationale de sanatate pe asa-numitele liste C2.

Practic, daca acest ordin se pune in aplicare, in sase luni multe dintre produsele pentru diabet, oncologie, SIDA nu vor mai exista pe piata intrucat distribuitorii si farmaciile ar trebui sa le vanda sub pretul de producator. Lista cuprinde 1.400 de medicamente, respectiv 280 de molecule, jumatate dintre ele avand o alternativa generica (medicamente iesite de sub protectia patentului/copii ale celor orginale, cu care sunt echivalente din punctul de vedere al compozitiei si al efectelor terapeutice).

Potrivit estimarilor din august ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), in cadrul careia Dragos Damian este presedinte, arieratele catre sectorul farmaceutic valorau trei miliarde de lei. In luna septembrie, ca urmare a conditiilor impuse de Fondul Monetar International (FMI), statul a platit doua miliarde de lei pentru stingerea arieratelor acumulate in sectorul sanitar.

Statul platea furnizorii pentru medicamentele in regim de compensare sau de gratuitate cu o intarziere de 300 de zile, ceea ce a provocat un adevarat blocaj in lant. Multe dintre farmacii, mai ales cele mici si din mediul rural, nu au putut acoperi din rulajul propriu golului creat de datoriile statului, au inchis sau sunt pe cale de a trage obloanele.

Prezent la o conferinta pe teme farma organizata de Expand Health, Dragos Damian a estimat ca, din cele aproximativ 5.000 de farmacii la nivel national, 1.500 dintre ele sunt in insolventa sau in faliment.

In plus, producatorii analizeaza atent distribuitorii cu care lucreaza, sectorul distributiei fiind si el amenintat de insolventa. Problemele de lichiditate ale jucatorilor din distributie se vor acutiza in 2011, mari jucatori precum Montero, controlat de familia Tudorache, aflandu-se deja in insolventa.

Recent, compania de analize si cercetari de piata Cegedim Romania si-a anuntat prognoza pentru evolutia pietei la sfarsitul anului 2010, si anume de crestere cu 9,2% in lei fata de 2009. "In privinta perspectivelor pentru 2011, ramanem de asemenea rezervati, cresterea prognozata pentru 2011 fiind de 5,6% in lei, deoarece functionarea pietei este tributara capacitatii de creditare a companiilor producatoare", a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

Seful Cegedim Romania a avertizat totodata ca in conditiile sprijinului public redus pentru medicamente si a cresterii exportului paralel, care incepe sa se practice si la nivelul farmaciilor, companiile isi vor limita in general expunerea la piata romaneasca. Cu alte cuvinte, exista riscul ca aceste companii sa retraga de la comercializare acele produse pentru care nu se realizeaza profit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri