Marco Industries, actionarul majoritar al Alro Slatina, va investi peste 500 milioane dolari pentru dublarea capacitatii de productie in grupul de societati \"Alro-Alprom-ALUM pe care il controleaza pe piata romaneasca.
Capacitatea de productie pentru Alro va ajunge la 420.000 tone pe an pana in anul 2010. Strategia grupului Marco Industries pentru Alro s-a axat, inca din momentul preluarii companiei, pe cresterea capacitatii de productie pentru bunuri cu valoare adaugata mare, care se obtin in special prin prelucrarea aluminiului produs de Alro la Alprom.

Dintre cele trei societati controlate de Marco Industries, doar Alro este listata la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile fiind tranzactionate la Categoria I, cu simbolul ALR. Ieri, actiunile ALR au scazut cu 3,33%, dar pe fondul a doar sapte tranzactii incheiate cu aceste titluri, din care trei pe piata regular. Pretul de inchidere de ieri pentru ALR a fost de 2,90 lei noi, in scadere fata de ultimul pret de saptamana trecuta, de 3,00 lei noi. Actiunile ALR au un PER (Price Earning Ratio - Castig Net pe Actiune) de 15,99, capitalizarea depasind 2 miliarde lei noi.

Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, considera ca statul nu a incasat nici un ban la trecerea in proprietate privata a Alro Slatina si a pierdut una dintre cele mai profitabile companii. Combinatul de aluminiu se afla in proprietatea grupului Marco International din anul 2002, cand a fost privatizata in cadrul programului PSAL cu Banca Mondiala. Marco Industries a cumparat succesiv pachete de actiuni Alro si Alprom de la BVB si Rasdaq, apoi a preluat, prin privatizare, pachetele reziduale de actiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului - APAPS (respectiv un pachet de 10% din actiunile Alro). Anterior acestei operatiuni, Marco ajunsese actionar semnificativ, cu peste 40% din capitalul Alro, in urma tranzactiilor de cumparate de la bursa. Oficiali de la Curtea de Conturi declarau, la sfarsitul lunii octombrie 2005, ca Departamentului National Anticoruptie (DNA) a solicitat institutiei initierea un control asupra modului in care a fost privatizata uzina Alro Slatina. DNA a primit o plangere prin care se sesizau ilegalitatile comise in procesul de privatizare a producatorul de aluminiu. Procurorii anticoruptie au constituit un dosar, efectuandu-se acte de urmarire penala in cazul privatizarii societatii, ancheta continuand, ne-au declarat surse din cadrul DNA.

De notat ca cheia afacerii cu aluminiu controlata de Marco in Romania a fost, din start, Alprom, motivul fiind profiturile mult mai mari ce se obtin diin vanzarea produselor prelucrate, de circa trei ori mai mari decat cele obtinute din simpla vanzare de materie prima semiprelucrata. Dupa fuziunea celor doua uzine preluate de Marco, Alro si Alprom, Marco International a reusit in acest an sa preia in grup si producatorul de alumina Alum Tulcea, care asigura materia prima pentru producerea aluminiului. Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, a declarat ca livrarile de aluminiu au crescut de la 150.000 de tone in anul 2000 la 240.000 de tone in 2005.

Pana acum Marco Industries a investit peste 110 milioane dolari prin majorari succesive ale capitalului social la producatorul de aluminiu Alro. Planurile de investitii viitoare, esalonate pana in 2010, insumeaza 135 milioane dolari, fara a lua in calcul majorarea de capital. Pentru Alum Tulcea, noua membra a grupului, este in curs de finalizare programul de investitii pe termen lung, declara Marian Nastase.

In perioada 2002-2005, Marco Industries a investit 145 milioane dolari la Alro, cu precadere in modernizarea liniilor de productie si in protectia mediului. Numai anul acesta investitiile ating 25 milioane dolari, spune presedintele CA de la Alro. De notat ca, dupa cresterea livrarilor de aluminiu, grupul a platit la bugetul statului circa 100 milioane dolari in ultimii trei ani. Strategia AlroAlprom-ALUM include cresterea capacitatilor pentru toate unitatile din cadrul grupului, astfel incat Alprom va produce 120.000 tone de profile, comparativ cu 45.000 tone cat produce in prezent, iar ALUM - circa un milion de tone de alumina anuala, a mai spus Marian Nastase.

Cifra de afaceri a Alro a fost de aproximativ 500 milioane dolari in 2004. Veniturile operationale brute ale Alro au atins 401 milioane euro, iar profitul operational a fost de 41,9 milioane euro. Profitul net al Alro s-a ridicat la 31,5 milioane euro.

Alro este la ora actuala cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri