Cu ocazia sarbatorilor de iarna, mai bine de 93% dintre respondentii unui studiu online realizat recent de compania de cercetare GfK vor face cadouri pentru cei apropiati. Care sunt preferintele lor in materie de cadouri?
Peste 80% dintre respondenti au declarat ca, pe langa cadourile pentru cei apropiati, isi cumpara ceva si pentru ei insisi si, intr-o proportie aproape la fel de importanta (79%) fac cumparaturi pentru casa in aceasta perioada.

Din punct de vedere al categoriilor de produse achizitionate, 84% dintre persoanele intervievate aleg dulciurile, peste trei sferturi obiectele de imbracaminte si accesoriile vestimentare, dar si produsele sau serviciile cosmetice (67%). Jocurile sau jucariile sunt cumparate de mai mult de jumatate dintre cei chestionati, iar ceasurile si bijuteriile de 27%. Aproape doua treimi achizitioneaza echipamente electronice, IT, telecom, dar si accesorii.

In functie de persoana pentru care se fac cumparaturile, situatia este destul de diferita. Categoriile de produse achizitionate „pentru mine personal” sunt in special articolele vestimentare si de incaltaminte, pentru casa sunt preferate produsele pentru curatenie, produse de patiserie si cofetarie, dar si decoratiunile de sezon. Prietenii primesc mai degraba dulciuri si cosmetice in pachete promotionale, iar partenerii de viata articole si accesorii vestimentare, incaltaminte, dar si cosmetice in pachete promotionale.

In Moldova, mai mult decat in alte regiuni ale tarii, 4 din 10 utilizatori de Internet se orienteaza catre bijuterii sau ceasuri. Cu toate acestea, din totalul respondentilor care achizitioneaza aceasta categorie de produse, 63% nu cheltuie mai mult de 200 de lei.

Si bucurestenii se deosebesc de locuitorii din alte zone ale Romaniei, de data aceasta prin preferinta pentru carti si pentru gadget-uri audio. Aproape 45% aleg sa faca cadou sau sa cumpere pentru ei insisi carti fata de 35% in restul tarii, in timp ce 17% dintre internautii din Bucuresti fata de 10% media la nivelul intregii tari achizitioneaza in preajma Craciunului playere portabile MP3/MP4 sau I-Pod-uri.

Daca barbatii cumpara in special telefoane mobile (36%) si televizoare digitale LCD, plasma sau LED (24%), peste jumatate dintre femei se indreapta mai degraba spre produse utile in gospodarie (54%), dar si catre produse sau servicii cosmetice (75%).

Efectele crizei economice se resimt si la nivelul cumparaturilor dedicate sarbatorilor, multi dintre romani recurgand la pachetele promotionale. Mai mult de jumatate dintre respondenti (57%) prefera sa achizitioneze sub aceasta forma dulciurile. In aceeasi situatie se afla si produsele cosmetice, pachetele promotionale fiind preferate de 48% dintre cei chestionati.

In privinta tipului de magazin de unde fac aceste cumparaturi, 73% dintre respondenti aleg hipermarketurile. 44% ajung si in magazinele specializate din cadrul unor galerii comerciale sau malluri, iar 39% din respondenti cumpara de pe Internet. Totusi, din totalul cumparaturilor, cele facute pe Internet reprezinta 8%.

Studiul a analizat si sursa de finantare la care apeleaza romanii pentru cumparaturile de Craciun. Marea majoritate (93%) le achizitioneaza din bugetul propriu, 11% apeleaza la cardul de credit sau la descoperirea de cont de pe cardul de salariu si numai 4% din total recurg la rate pentru bunuri de folosinta indelungata.

Categoria de persoane care apeleaza mai des la cardul de credit sau la descoperirea de cont este cea cu varsta intre 35 si 44 (18%). Cei cu venituri intre 700 si 1.000 lei pe membru de familie, cumpara in rate intr-o proportie mai mare decat restul respondentilor.

Informatiile provin dintr-un studiu online Ask GfK si sunt reprezentative pentru populatia urbana utilizatoare de Internet cu varsta intre 15 si 55 de ani. Esantionul este format din 543 de respondenti, iar culegerea datelor a fost realizata intre 24 - 29 noiembrie 2010.













Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri